Miten saada päiväkotilapsi luistimille? Luistelunopettaja kertoo monta hyvää vinkkiä – ja yhden kaikista tärkeimmän

Luistelun opetteluun on monta hyvää vinkkiä, mutta alkuun tärkein:

–Luistelusta ei tule mitään, jos lähdemme hirveästi selittämään tekniikkaa. Lapsi ei ajattele vaan menee, muistuttaa luistelukouluvastaava Emilia Räikkönen

Hyvä aloitusikä luistelemiselle on 3 vuotta.

–Siinä iässä lapset ovat nopeita oppimaan ja tasapaino kehittyy helposti. Lähtötaso luisteluun on sama, aloittipa luistelun 3- tai 5-vuotiaana. Poikkeuksiakin on, 2-vuotiaskin voi käydä jo luistelukoulussa. Sillä on merkitystä, milloin lapsi on oppinut kävelemään ja millainen tasapaino hänellä on.

Yksi tärkeistä taidoista on osata kaatua.

–Päiväkodin lasten kanssa aloitamme jäähän tutustumisen aivan jään pinnasta. Siitä nousemme ja harjoittelemme pyllähtämään jäälle.

Kaatuminen kannattaa tehdä pepulle samalla polvista joustaen.

–Kaatuminen kuuluu asiaan, eikä sitä pidä pelätä. Kaadutaan ja sitten taas noustaan. Ydinasia on, että ei ala pelätä jäätä.

Hyvä tapa nousta on toispolviseisonnan kautta. Muksahduksen jälkeen noustaan ensin toisen polven varaan ja vasta siitä hitaasti ylös.

Luistimissa tärkeintä on se, että ne tukevat hyvin nilkasta. Kaunoluistimetkin käyvät Lohjan Taitoluistelijoita edustavan Räikkösen mukaan harjoitteluun hyvin.

–Kaunoluistinten piikit vaikuttavat luistelun opettelemiseen vain vähän. Enemmän on kiinni ohjaajista. Luistelu tulisi aloittaa ankka-asennosta, jossa varpaat ovat ulospäin. Siitä liikkeelle ensin kävellen ja sitten potkuilla sivuille.

Vanhempi pystyy parhaiten tukemaan lapsen tasapainon kehittymistä niin, että kulkee edellä ja tarjoaa kädet lapselle niin, että lapsi asettaa kämmenensä vanhemman käsien päälle.

–Siinä lapsen täytyy itse pitää tasapainoa, Räikkönen sanoo.

Luistelussa kehittyvää tasapainoa tarvitaan monenlaisessa liikunnassa.

–Luistelun kautta voi valita erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Luistelu kehittää tasapainon lisäksi kehonhallintaa, Räikkönen kuvailee.

Lapselle yhden harjoituskerran sopiva mitta on Räikkösen mielestä noin 45 minuuttia.

–Lähempänä tuntia lapset eivät ole enää niin vastaanottavaisia. Jalat alkavat väsyä ja keskittyminen menee muualle.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut