Ihmiskaupan uhrien määrä kasvaa – joukossa alaikäisiä ja elinkauppaa

Riikka Jokinen

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään tuli viime vuonna 2,5 kertaa enemmän hakemuksia kuin edellisvuonna, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Auttamisjärjestelmään hyväksyttiin 130 uutta asiakasta, joista alaikäisiä oli 21. Vuotta aiemmin uusia asiakkaita tuli 52, joista kaikki olivat täysi-ikäisiä.

Suurin osa (89) auttamisjärjestelmän uusista asiakkaista saapui Suomeen turvapaikanhakijana.

Kaikkiaan vuoden lopussa auttamisjärjestelmässä oli mukana 233 henkilöä.

Yli puolet (67 prosenttia) ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakkaista joutui ihmiskaupan uhriksi muualla kuin Suomessa, alaikäisistä kaikki.

Suomessa ihmiskaupalle altistuneiden määrä kuitenkin kasvoi viime vuonna selvästi. 43 henkilön epäillään joutuneen ihmiskaupan uhriksi juuri Suomessa, vuotta aiemmin luku oli 32.

Suomessa tapahtunut hyväksikäyttö liittyy lähes aina työhön, tyypillisimmin ravintola- ja marjanpoiminta-alaan tai yksityisten henkilöiden kotona tapahtuvaan siivous- ja lastenhoitotyöhön.

Lähes puolet (47 prosenttia) kaikista auttamisjärjestelmän uusista asiakkaista joutui hyväksikäytetyksi työssään, kolmannes (35 prosenttia) oli kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä.

Naiset ja tytöt joutuivat useimmiten seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Sen sijaan miehet ja pojat altistuivat huomattavasti useammin työvoiman hyväksikäytölle.

Maahanmuuttoviraston mukaan myös muita ihmiskaupan muotoja esiintyi viime vuonna aiempaa enemmän.

Uusista asiakkaista lähes viidennes oli joutunut esimerkiksi pakkoavioliiton, rikollisuuteen pakottamisen tai lapsisotilaaksi värväämisen uhriksi.

Auttamisjärjestelmään ohjautui ensimmäistä kertaa sen 10-vuotisen historian aikana myös henkilöitä, joiden epäillään joutuneen elinkaupan yrityksen uhriksi. Suomen sisällä tapahtuvaa elinkauppaa ei ole toistaiseksi havaittu.

Mikä järjestelmä?

Ihmiskaupan auttamisjärjestelmän asiakkaalle tarjotaan neuvontaa ja ohjausta, sosiaalipalveluita, terveydenhuoltopalveluita, vastaanottorahaa tai toimeentulotukea, turvallinen majoitus sekä tulkki- ja käännöspalveluita.

Auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä.

Lähde:Maahanmuuttovirasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.