Kaiketon ratkaisuna erityisruokavalioihin

RUOKA Kaiketon ruokavalio on munaton, maidoton, viljaton, soijaton ja pähkinätön, vaan ei mauton.

Lähes jokaisessa kahvilassa ja ravintolassa on nykyään tarjolla tuotteita, joissa ei ole käytetty maitotuotteita tai gluteenia. Sellaisia tuotteita, joissa ei ole kumpaakaan, tuskin löytyy.

Kun kiellettyjen aineiden listalle lisää vielä kananmunat, kotimaiset viljat, soijan ja pähkinät, jää vaihtoehdoksi syödä kotona.

Annukka Moilasen elämä on ollut juuri näin "kaiketonta" viimeiset kahdeksan vuotta. Se johtuu perheen lasten moninaisista allergioista.

–Kaiketon-termi syntyi, kun en enää jaksanut luetella kaikkia allergioita erikseen, Moilanen naurahtaa.

– Se jäi sitten käyttöön ja Kaiketonta sydämellä -blogini myötä taisi levitä laajemmalle ainakin allergiaperheissä.

Rajoitteet lasten ruokavaliossa olivat aluksi järkytys. Muutaman vuoden opettelun jälkeen Annukka Moilanen huomasi, että kaiketon ruokavalio voi olla herkullista ja vaivatonta valmistaa.

Tänä päivänä se on vieläkin vaivattomampaa, koska terveystrendin myötä jokaisesta lähikaupasta löytyy korvaavia tuotteita.

Annukka Moilanen kehoittaa rohkeasti kokeilemaan ja unohtamaan ennakkoluulot. Luvassa voi olla yllätys.

– Olen vähän ylpeä siitä, että osaan tehdä sellaiset tarjoilut, joissa kukaan ei huomaa mitään erityistä, Moilanen sanoo.

–Vieraamme yllättyvät järjestään, kun kerron syötävien olevan kaikettomia.

Täysin samanlaisia kuin esikuvistaan ei kaikettomista aina tule. Annukka Moilanen nostaa esimerkiksi leivonnaiset, joissa gluteenin puuttuminen vaikuttaa joskus koostumukseen. Leivonnainen voi murentua helpommin ja kuivua nopeammin, mutta makuun se ei vaikuta.

–Makuhan on koostumusta tärkeämpää, Moilanen muistuttaa.

Oppejaan hän on jakanut blogissaan puolentoista vuoden ajan. Palaute on hyvää ja lukijoita tulee jatkuvasti lisää.

Kaiketon-keittokirja, joka julkaistiin alkuvuodesta, on luonteva seuraava askel. Sen työstämiseen tarvittiin kuitenkin aktiivisen ystävän Kati-Annika Ansaksen kannustus. Hän myös lupautui mukaan projektiin ja on toinen kirjan kirjoittajista.

Kirja on täsmätuote paitsi erityisruokavaliota noudattaville, myös vieraidensa ruokarajoitteiden kanssa tuskaileville emännille.

–Kaiketon on kätevä tapa saada kaikki syömään samaa ruokaa, Moilanen tiivistää sisällön.

–Sen myötä ei tarvitse tarjota yhdellä tätä ja toiselle tuota, vaan rajoitteet voi tavallaan unohtaa.

Annukka Moilasen blogi Kaiketonta sydämellä on osoitteessa www.kaiketonta.fi

Ksantaani

Ksantaani on sokerista valmistettava luontainen sakeuttamisaine. Se korvaa sitkon gluteenittomassa leivonnassa, antaa kuohkeutta ja tekee leivän kuoresta rapean. Ksantaani on gluteeniton, maidoton, laktoositon, kananmunaton, soijaton ja runsaskuituinen.

Ravintohiiva

Ravintohiiva on vähäsuolainen ja miellyttävää juustomaista makua antava tuote, joka yhdistää suolaisten ruokien muita makuja. Hiutaleet sopivat erityisen hyvin ruokiin, joihin kaivataan umamimaista makua. Sopii mm. erilaisiin kastikkeisiin, pastoihin ja seitaniin tai ripoteltuna popcornin, leivän ja salaatin päälle. Ravintohiivahiutaleet sisältävät useita B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B6, foolihappo, pantoteenihappo) sekä fosforia, sinkkiä ja kuitua. Lisäksi ne ovat erinomainen proteiinin lähde (48 g per 100 g). Ravintohiiva on vegaaninen ja luontaisesti gluteeniton, mutta se saattaa sisältää jäämiä maidosta, pähkinöistä tai gluteenista.

Kananmunankorvike on vegaaninen valmiste, jota käytetään korvaamaan kananmunaa leivonnassa ja ruuanlaitossa. Sitoo, suurustaa ja kuohkeuttaa samaan tapaan kuin kananmuna. Ei sisällä laktoosia, kananmunaa eikä muitakaan eläinperäisiä ainesosia ja on myös gluteeniton.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut