Talousneuvoja: Nainen, näin paljon sinulla pitäisi olla jemmarahaa

NÄKÖKULMA Taloudellinen riippumattomuus ei edellytä suuria tuloja, asiantuntija sanoo.

Tavaroiden ostamista ei tarvitse lopettaa kokonaan. Tee hankintoja silloin, kun oikeasti tarvitset jotain ja sinulla on siihen varaa, Jenni Selosmaa neuvoo kirjassaan. Riikka Kantinkoski

Mia Lindström

Onko tili tyhjä ennen palkkapäivää? Ostatko jatkuvasti luotolla, koska et osaa tai viitsi säästää? Eikö talous kestä pieniä yllätyksiä, isoista puhumattakaan? Tällainen elämäntapa on nykyään yleistä.

– Kuluttajat haluavat kaiken heti, eivätkä enää säästä etukäteen, kertoo yrittäjä ja personal financial trainer Jenni Selosmaa

On myös tärkeää pohtia, miksi säästää.”

Tavaroilla hoidetaan tunnetiloja. Uusia vaatteita hankitaan niin iloon, suruun kuin tylsyyteen. Talouden lukutaitokin saattaa olla kateissa. Moni ei esimerkiksi tiedä, mikä on todellinen hinta tuotteelle, jonka on alun perin ostanut velaksi.

Tikkurilassa asuva Selosmaa on kirjoittanut erityisesti naisille suunnatun tietokirjan Kukkaron kuningatar – Kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin (Atena Kustannus Oy).

Kirjassaan Selosmaa käy läpi muun muassa säästämiseen, kulutustottumuksiin ja oman talouden kartoittamiseen liittyviä asioita. Sen lisäksi hän pureutuu syvemmälle arvoihin pohtimalla, millainen on hyvä elämä ja minkälaisen elämän oma taloudellinen tilanne mahdollistaa.

Selosmaa suosittelee ”hyvän päivän varalle” säästämistä. Siinä missä velkaantuminen kahlitsee ja stressaa, tuo hallinnassa oleva rahatilanne vapautta ja rauhaa elämään.

– On myös tärkeää pohtia, miksi säästää. Jos miettii alle viisikymppisenä vain eläkesäästämistä, ei se pidemmän päälle motivoi, kirjailija sanoo.

– Tärkeintä on kuitenkin ryhtyminen. Se, että pääsee alkuun, hän lisää.

Selosmaan mielestä ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa siitä, jos makuuttaa rahoja säästötilillä, eikä sijoita niitä osakkeisiin tai rahastoihin.

– Esimerkiksi 5 000 euroa on tosi hyvä jemmaraha, joka säästötilillä on hyvä olla. Sellaisella summalla pystyy tarvittaessa rahoittamaan yllättäviä menoja, eikä joudu ottamaan kalliita kulutusluottoja, hän sanoo.

Rahaa kannattaa laittaa sivuun automaattisesti, vaikkapa niin, että palkkapäivänä tietty summa menee automaattisesti toiselle tilille.

Kun pääsee alkuun säästämisessä, voi toisinaan tehdä hankintoja tai toteuttaa suurempia unelmia.

– Mielihyvä ostetusta tavarasta kestää pidempään, jos sitä varten on säästänyt ja tavaran hankkimista on suunnitellut, Selosmaa havainnollistaa.

Jenni Selosmaa

KTM, yrittäjä ja personal financial trainer.

Työskentelee Vantaan Niceheartsissa, jossa vastaa Naapuriäidit-hankkeesta. Tekee yritysvalmennustyötä Impactor-nimisessä yrityksessä.

Työskennellyt aiemmin rahoitusalalla, muun muassa sijoitusanalyytikkona ja yksityispankkiirina.

Asuu Tikkurilassa.

Tuore teos: Kukkaron kuningatar – Kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin (Atena Kustannus Oy)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.