Läntisen Uudenmaan susille haetaan kaatolupia – "Seitsemän lammasta kuollut"

Salo–Raaseporina-alueella liikkuvallesusilaumalle on haettu kaatolupia yleisen turvallisuuden ja erittäin tärkeän yleisen edun vuoksi.

Alueella on ilmoitettu seitsemän lammasta kuolleeksi, viisi haavoittuneeksi ja yksi kadonneeksi. Hakemuksessa mainitaan myös nauta- ja hevostiloille kohdistuva mahdollinen uhka susien takia.

Luonto-Liiton susiryhmän kannanoton mukaan vahinkoja ei voida pitää merkittävinä, eikä ole todennäköistä, että vahingot kasvaisivat vuoden 2017 aikana erityisen merkittäviksi.

Kannanotossa todetaan, että Salon ja Raaseporin susilauman koko on pienentynyt vuoden takaisesta arviolta yhdeksästä sudesta kuuteen suteen.

– Mikäli Salon ja Raaseporin laumasta tapetaan susi tai susia on todennäköistä, että laumadynamiikan muuttuessa karjavahinkojen määrä kasvaa. Tämä on vaarana etenkin alfanaaraan kuollessa tai mikäli nyt muodostuneesta susiparista toinen tapetaan, jolloin jäljelle jäänyt susi joutuisi metsästämään yksin, todetaan kannanotossa.

Susiryhmän mielestä olisi suotavaa, että susien tappamisen sijaan karjavahinkoja pyrittäisiin ennaltaehkäisemään esimerkiksi susiaidoin, valvontaa tehostamalla tai ääni-, haju- ja valokarkotteilla.

Kannanotossa todetaan, että Salo–Raasepori-alueella asukastiheys on suurempi kuin usealla muulla susialueella Suomessa, joten havaintojakin voi tapahtua tällä alueella useammin kuin muualla.

Susien käytös ei kannanoton mukaan ole silti ole epänormaalia, eikä voida sanoa, että sudet olisivat menettäneet ihmisarkuuttaan. Suhteellisen tiheästi asutulla alueella on yhdistyksen mukaan pikemminkin normaalia, että sudenjäljet tulevat nähdyiksi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut