Hans Välimäki näyttää sipsikaljavegaaneille mallia Vegemessuilla – "Ei kasviksissa ole mitään outoa"

Hans Välimäki aikoo kokata herkullista vegaaniruokaa Vegemessuilla. Jussi Ratilainen

Marketta Karjalainen

Maan parhaat ammattilaiset on haastettu antamaan kokkausvinkkejä sipsikaljavegaaneille ja muille kasvisruoasta kiinnostuneille Suomen ensimmäisilläVegemessuilla.

Innovatiivista tofun käsittelyä esittelee Michelin-tähditetty keittiömestari Jouni Toivanen Ruoanlaittonäytöksessä kasvisten kimppuun pääsevät fine dining kokit, Michelin-mestarit Hans Välimäki ja Sasu Laukkonen.

Laukkoselle vegeruoka ei aiheuta päänvaivaa. Hän on jo pitkään ottanut ravintolassaan Chef & Sommelierissa huomioon vegaanit ja on innoissaan kasvipohjaisten ruokien tulemisesta.

– Kokkina moni lähtee oman ravintolan kanssa siitä, että mitä juuri minä haluaisin syödä. Minulle on sen sijaan ollut tärkeää kunnioittaa erilaisia valintoja tehneitä ihmisiä ja tarjota yhtä lailla kaikille korkeatasoista ruokaa. Vegaaniruoka on ollut todella inspiroivaa, sanoo Laukkonen.

Vegaaniruoka on ollut todella inspiroivaa."

Suomen ainoa kahden Michelin-tähden kokki, keittiömestari Hans Välimäki on vegaanipiireissä harvinaisempi näky. Hän onkin valmis myöntämään, että tammikuu kasviksilla on kohtuullisen kokoinen haaste.

– Kasviksissa ei sinällään ole mitään outoa. Ehkä "genressä" käytetyissä korvaavissa raaka-aineissa on joitain outouksia, mutta yritän pärjätä omilla vahvuuksillani.

Välimäen mukaan ei ole lainkaan vaikeaa valmistaa hyvää ja maukasta ruokaa ilman voita ja kermaa, mutta sesonki aiheuttaa omat haasteensa.

Kohtuullisen kokoinen haaste."

Maailman arvostetuin kokkikisa Bocuse d´Or käydään ensi viikolla Ranskassa. Ensimmäistä kertaa kilpailijat joutuvat tällä kertaa valmistamaan myös kasvisannoksen.

Välimäen mukaan tämä kertoo siitä, että kasvisruokien kysyntä myös huippuravintoloissa on lisääntynyt ihmisten tuokailutottumusten muuttuessa.

–Kyseessä on varmasti myös jonkunlainen "piikki", mutta se ei minusta silti tarkoita sitä, että kasvisruoat poistuisivat kokonaan, vaan päinvastoin. Niistä kehitellään jatkuvasti uusia innovaatioita ja annoksia ja se on vain hyvä asia. Puolivillainen sinnepäin tuotteiden tarjoaminen loppuu (toivottavasti) kokonaan ja jatkossa kasvisruoat muodostavat omia kokonaisuuksia tai osia niistä tukien kokonaisuutta optimaalisesti.

– Itse olen tarjonnut kasvisruokia jo yli kymmenen vuoden ajan ravintoloissani, hän kertoo.

Huonolla tuotteella on aina heikommin kysyntää."

Välimäki uskoo, että myös perinteinen ranskalainen keittotaito säilyttää asemansa.

– Jos ranskalainen keittiö poistuisi, se olisi sama kuin musiikista poistuisi klassinen musiikki. En usko sellaista tapahtuvan koskaan. Kyseessä ei ole pelkästään keittiö, vaan myös pala historiaa ja perinteitä. Ja hyvä niin. Kuten historia on opettanut, niin kaikille löytyy varmasti oma paikkansa. Toisaalta huonolla tuotteella on aina heikommin kysyntää, Välimäki muistuttaa.

Vegemessut on tuottaja Suvi Auvisen mukaan suunnattu kaikille vegeilystä kiinnostuneille.

–Niin sekasyöjät kuin vannoutuneet sipsikaljavegaanit ovat tervetulleita tutustumaan ruoan tulevaisuuteen.

Messujen pääsuunnittelija Karry Hedberg uskoo, ettei kasvissyönti enää ole marginaaliväen puuhaa, vaan kaikille mahdollinen, eettinen ja kestävä vaihtoehto.

– Olemme osaltamme tukemassa kasvisruokabuumia. Me emme usko, että kyseessä on ohi menevä trendi, vaan pysyvä muutos, Hedberg toteaa.

Vegemessut Suvilahden Kattilahallissa (Sörnäisten rantatie 22) 28.1. kello 10–18. Liput 5 e, vain käteisellä.

Vegemessut

Klo 11 Välimäki & Laukkonen, Michelin-mestarit lavalla.

Klo 11.40 Anni Kravi & Taneli Rantala: Täydellinen smoothiebowl.

Klo 12 Mikael Fogelholm: Onko vegaaniruokavalio terveysteko?

Klo 12.45 Chocochili vs. seitan

Klo 13 Välimäki & Laukkonen, Michelin-mestarit lavalla.

Klo 13.40 Jouni Toivanen: Tofukeittiö.

Klo 14 Elisa Aaltola: Empatia ja eläinkysymys.

Klo 14.40 Food for Progress presents: Oumph! – Speeding up the change.

Klo 15 Vegan power: Patrik Baboumian.

Klo 15.40 Jokaiselle -vegaaninen valmisruokasarja 2017.

Klo 16 Miksi tulevaisuus on parempi eläimille, kuin arvaammekaan?

Klo 16.30 Maija Vilkkumaa: Vegaanihaaste.

Mukana on yli 40 näytteilleasettajaa. Pihalla on ruokarekkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
  2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
  3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
  4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
  5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
  6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
  7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
  8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
  9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
  10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
  11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
  12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
  14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
  15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
  2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
  4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
  5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
  7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
  8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
  9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
  10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
  11. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
  12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
  13. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
  14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
  15. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.