Verotaakoissa hurjat erot myös Uudenmaan sisällä – jopa 4 000 euroa vuodessa

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / arkisto

Riikka Jokinen

Uusmaalaisten maksamat verot vaihtelevat suuresti asuinkunnasta riippuen, selviää Veronmaksajien keskusliiton tuoreesta selvityksestä.

Tuloverotus on Uudellamaalla keveintä odotetusti Kauniaisissa. Kyseinen kunta on myös koko Suomen mittapuulla keveimmin verottava kunta.

Viiden Uudenmaan keveimmän verottajan listalle yltävät myös Espoo, Helsinki, Vantaa ja Kerava.

Kireintä tuloverotus on Uudellamaalla Pukkilassa. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan Pukkilassa asuva keskituloinen perhe maksaa vuodessa 4 169 euroa enemmän veroja kuin Kauniaisissa.

Käteen jäävien palkkatulojen ero on yli 3 500 euroa myös Siuntiossa, Hangossa, Myrskylässä ja Raaseporissa.

Laskelmien perusteena on käytetty kaksilapsista, keskituloisten palkansaajien esimerkkiperhettä, jonka yhteenlaskettu ansiotulo vuodelta on 85 356 euroa.

Kokonaisuutena kaikista Manner-Suomen maakunnista matalimmat kunnallisveroprosentit ovatkuitenkin juuri Uudellamaalla, korkeimmat taas Keski-Pohjanmaalla.

Keskituloisista palkansaajista koostuva perhe maksaa Keski- Pohjanmaalla 1 974 euroa enemmän kunnallisveroa vuodessa kuin Uudellamaalla.

Veronmaksajat julkaisivat vertailunsa keskiviikkona. Listat poikkeavat jossain määrin siitä, mitä julkisuudessa on tähän asti esitelty, sillä mukana laskelmissa on myös kirkollisvero. Lisäksi on huomioitu kuntavero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksut.

Vertailu julkaistiin, jotta kansalaiset tietäisivät, millä tasolla ovat kuntien verot ennen kevään kunnallisvaaleja ja lähestyviä soteratkaisuja.

Lue myös:Ero jopa 4525 e/v – näin rajusti suomalaisperheiden verotaakka vaihtelee, katso yllättävät listat

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut