Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rapistuneesta ostarista etninen basaari ja uusi "Kaapelitehdas"?

Purku-uhan alla oleva, huonokuntoinen Puhoksen vanha ostari Puotinharjussa kerää myös puolustajia. Valtuutettu Tuomas Rantanen (vihr.) ehdottaa, että Puhoksesta voisi kehittää Itä-Helsingin etnisen kauppahallin, sekä Kaapelitehtaan tapaisen kulttuuritiloja tarjoavan toimijan.

–Itäkeskuksen monikulttuurinen pohja on tuottanut (Puhokseen) erilaista maahanmuuttajayrittäjyyttä: ruokakauppoja, kahviloita ja muita kohtaamispaikkoja, joiden kaupunkikulttuurisen kiinnostavuuden ovat huomanneet monet kantasuomalaisetkin, kirjoittaa Rantanen blogissaan.

–Koska kyse on yksityisestä kiinteistöstä, kallis korjausinvestointi on käytännössä pakko rahoittaa ostoskeskuksen liikkeiden maksamista vuokrista ja vastikkeista. Tämän perustellusti pelätään vaikuttavan siihen, että nykyiset toimijat eivät pysty enää jatkamaan siellä toimintaansa, Rantanen pohtii.

Hänen mukaansa ostarin nykyisiä suuromistajia tuskin kiinnostaa kiinteistön jalostaminen ja ostarille onkin etsitty uutta ostajaa, jolla olisi visio paikan tulevaisuudesta.

–Mikäli Puhoksen kehittämiseen ei löydy yksityistä toimijaa, kaupunki voisi ostaa määrävän aseman kiinteistöyhtiöstä ja ryhtyä itse sen kehittäjäksi, Rantanen ideoi.

Kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön mallina voisi Rantasen mukaan toimia nykyinen Kiinteistö Oy Kaapelitalo, joka pyörittää Kaapelitehtaan ohella Suvilahden tehdasluetta.

–Se samalla kehittää niitä uusiokäyttöön etenkin kulttuurin näkökulmasta, mutta myös kaupallisen liiketilan vuokraamisen tuottoja hyödyntäen, Rantanen kertoo, ja lisää, ettei kaupungin omistus tietenkään suoraan ratkaisisi peruskorjauksen kalleuteen liittyvää ongelmaa.

–Jos kuitenkin yhtiölle luovutettaisi – jollakin asianmukaiseksi katsottavalla hinnalla – uutta rakennusoikeutta jalostettavaksi, se voisi kehittää Puhosta tietystä kokonaisideasta käsin ja rahoittaa sitä osittain myös muista hankkeista saatavilla tuotoilla ja synergialla.

Rantanen toteaa, että pienten toimijoiden on vaikea koota pääomaa, jolla edistettäisiin isoja hankkeita.

–Siksi kaupungin kannattaisi etsiä mahdollistajan roolia, missä aktiivinen alueiden ja kiinteistöjen kehittäminen yhdessä luo edellytyksiä pienille yrityksille ja kulttuuritoimijoille.