Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tutkija ei tunnista naisten nirsousilmiötä – Maija, 35: Tätä odotan mieheltä

IHMISSUHTEET Miksi naiset eivät löydä itselleen miestä? Eikö sopivia miehiä riitä Helsingissä kaikille?

Koulutettu. Sinkku. Ei mikään outolintu. Ihan ookoo tyyppikin. Mutta: miestä ei vain löydy.

Koulutetut sinkkunaiset ovat viime aikoina purkaneet tuntojaan lehtien mielipidepastoilla ja valittaneet, ettei koulutettuja miehiä riitä kaikille.

Entä mitä sanovat tilastot? Korkeakoulututkinnon omaavia 22–39-vuotiaita naimattomia, eronneita tai leskinaisia on Helsingissä yli 10000 enemmän kuin vastaavia miehiä. Naisia on 32 600, kun miesten määrä on 22 000.

Lauttasaarelainen Maija Ilmoniemi, 35, on ollut sinkkuna viimeiset kolme vuotta. Miehen koulutus ja ulkonäkö eivät ole täysin sivuseikkoja, mutta vielä tärkeämpää on, että miehen elämäntyyli ja arvot osuisivat yhteen omien kanssa.

Myös ikä tuo omat haasteensa kumppania etsittäessä.

–Omanikäiseni miesten elämäntilanne ei aina sovi omaani, toteaa Ilmoniemi viitaten esimerkiksi lapsiin, jotka nekään eivät enää ole mahdottomia kynnyskysymyksiä, kuten vielä vuosia aiemmin.

–Tykkään matkustella. Toivoisin vapaampaa kumppanuutta, ettei aina tarvitsisi koko ajan olla niin kiinni toisessa.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ei tunnista paljon mielipidepalstoilla reviteltyä ”kranttuusilmiötä”. Vaarasen mukaan vastentahtoinen sinkkuus johtuu usein enemmänkin sosiaalisesta laiskuudesta.

–Työelämä on niin kiihdyttävän kiehtovaa ja väsyttävää, että kotoilu on lisääntynyt valtavasti ja kumppanin löytäminen voi olla siksi hankalaa. Toki on nettimahdollisuus, mutta se ei sovi kaikille.

Sosiaalista laiskuutta ruokkivat Vaarasen mukaan muun muassa sosiaalinen media sekä WhatsAppin kaltaiset sovellukset.

–Kun olin itse nuori, ei olisi tullut kuuloonkaan viettää montaa iltaa peräkkäin kotona. Me pidimme sitä erittäin epätavallisena, että joku jäi kotiin illaksi.

Blogisti ja yrittäjä Ilmoniemen mukaan miehet kavahtavat edelleen vahvoja, omillaan toimeentulevia naisia. Ilmoniemi liikkuu sekä työ- että vapaa-ajalla paljon kaupungilla, mutta ei aktiivisesti etsi itselleen kumppania.

–Siksi olenkin vielä uskaltanut luottaa siihen, että potentiaalinen mies tulisi vielä vastaan. Minulla on vielä prinsessamainen ajatus, että löydän sen oikean, mutta on iso kynnys lähteä etsimään.