Suomen pienpanimoille sataa nyt outoja jälkiveroja – "Tulli haluaa kaataa meidät"

Olutmoguli Pekka Kääriäinen (vasemmalla) kritisoi voimakkaasti Tullin tekemää veropäätöstä, joka uhkaa vakavasti useita pienpanimoita. Kääriäinen ja keittiömestari Ali Suviala avasivat kesällä 2013 panimoravintola Bryggeri Helsingin. Jussi Vehkasalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Joukko suomalaisia pienpanimoita on saanut yllättäviä jälkiveropäätöksiä, jotka tekevät panimoiden tulevaisuuden epävarmaksi. Osalle panimoista jälkiverot voivat merkitä jopa toiminnan lopettamista kokonaan.

Saamistaan jälkiveroista kertovat muun muassa Lammin Sahti ja Bryggeri Helsinki. Niiden saamien tietojen mukaan Tulli on lähettänyt samanlaiset laskut yhteensä viidelle tai kuudelle pienpanimolle.

Valmisteveroa kantanut Tulli katsoo, etteivät laskun saaneet panimot ole täyttäneet lain tarkoittamaa riippumattomuuden määritelmää ja siksi eivät ole oikeutettuja valmisteveron huojennukseen. Huojennus olisi ollut 10–50 prosenttia panimon koosta riippuen.

Tilanne on ollut Tullin tiedossa vuosia, mutta se ei ole puuttunut siihen mitenkään."

Verorangaistuksen keskipisteessä on Lammin Sahti Oy:n suurin yksittäinen omistaja ja entinen toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Pekka Kääriäinen Lammin Sahti omistaa puolestaan hieman yli 12 prosenttia ja Kääriäinen henkilökohtaisesti 7 prosenttia Rakuuna Olut Oy:stä, eli Bryggeri Helsingistä.

Kääriäinen on toiminut Rakuuna Olut Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2009 alkaen ja on ollut sen hallituksen jäsen vuoteen 2014 saakka. Rakuuna Olut Oy omisti Turun Panimo Oy:stä 4,7 prosenttia vuoden 2013 loppuun asti. Kääriäinen on toiminut myös Turun Panimon hallituksen puheenjohtajana vuosina 2004–2014.

Kaikki yllä oleva on ollut Tullin tiedossa jo vuosikausia, eikä se ole puuttunut ohjeistuksellaan siihen. Kääriäinen hämmästelee pienpanimoille lähetettyjä jälkiverolappuja.

– Tullin toiminta on vailla direktiivin, lain, lainsäätäjän ja tullin oman ohjeistuksen tukea. Tullin mainitsemaa riippumattomuuden käsitettä ei olla muutettu vuoden 1995 jälkeen, Kääriäinen muistuttaa.

– Päinvastoin aiemmissa tarkennuksissa käsitettä tarkennettiin siten, että pienpanimot voivat tehdä monipuolista yhteistyötä hankinnoissa, markkinoinnissa ja jakelussa. Silti Tulli on toiminut epäloogisesti uusia takautuvia veropäätöksiä tehdessään.

Kääriäisen mukaan alunperin säännöksen tarkoituksena on ollut pienpanimotoiminnan edistäminen myöntämällä pienpanimoille veronalennus, koska niiden kilpailukyky on suuria panimoja huonompi. Lisäksi pienpanimoalennuksella on haluttu turvata panimoalan työllisyyttä ja lisätä alan kilpailua.

Tulli perustelee päätöstään omalla tavallaan.

– Varsinaisen käytännön muodostuminen on voitu vasta viime aikoina aloitta konkreettisten tilanteiden tultua ilmi eikä Tulli ole siten voinut edes antaa erillistä ohjetta oikeudellisen ja taloudellisen riippumattomuuden arviointiin liittyvistä seikoista, Tulli perustelee.

Tällaista voi tapahtua vain banaanivaltioissa."

– Kun Tulli myöntää tämän kirjallisesti, miten se voi meitä laskuttaa takautuvasti? Onko yrittäjillä lainkaan luottamuksen suojaa? kysyy Kääriäinen.

– Tätä voi tapahtua "banaanivaltioissa" ja kuulemma Venäjällä, mutta nyt siis meilläkin. Tutkimusten mukaan Suomessa on maailman paras hallinto ja Suomi on maailman kolmanneksi paras maa laillisuusperiaatteen noudattamisessa, Kääriäinen hämmästelee.

Tullin päätöstä voi Kääriäisen mukaan vain ihmetellä myös siksi, että Suomessa on aikaisempi vastaavanlainen tapaus. Silloin oli kyse Lappeenrannan Panimon vähemmistöosakkaasta, joka oli suuryhtiö Hartwall.

– Tullissa on sangen lyhyt miesmuisti, sillä Korkein hallinto-oikeus teki päätöksen, jonka mukaan suurpanimolla sai olla jopa viidenneksen osuus pienemmästä. Tästä huolimatta Tulli on ottanut asiakseen ryhtyä nyt raskaisiin toimenpiteisiin todellisia mikroyrityksiä vastaan, Kääriäinen lataa.

Pienpanimot muistuttavat yritysten vuotuisista oluen ja sahdin tuotantomääristä, jotka ovat 30 000 litraa Lammilla ja 140 000 litraa Helsingissä.

– Suomalaiset matkailijat tuovat Virosta tai Ruotsista saman verran olutta reilussa kahdessa päivässä, pienten panimoiden väki muistuttaa.

Kotimaisten suurten panimoiden kotimaan myynti sen sijaan on 420 000 000 litraa vuodessa ja sen päälle yksityishenkilöt tuovat edellä mainitut 30 000 000 litraa olutta.

Lammin Sahdilta Tulli vaatii vuosilta 2013–14 yhteensä 110 000 euroa. Bryggeri Helsingiltä vaaditaan vuosilta 2013–15 yhteensä 200 000 euroa. Näille vaatimuksille yhtiöt hakevat toimenpidekieltoa, kunnes hallinto-oikeus on käsitellyt asian.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut