Disney-fani pulittaa vanhoista videokaseteista huimia summia

KERÄILY Moni on kärrännyt vanhat Beta- ja VHS -kasetit kaatopaikalle. Jukka Eronen ei luovu omistaan.

Jukka Eronen asuu kerrostaloyksiössä Helsingissä. Yksiön postilaatikon alle on kääritty lehti. Sen tarkoituksena on vaimentaa lattialle putoavaa postia. Erosen postiluukusta putoaakin mielenkiintoista kamaa tasaisin väliajoin. Tällä kertaa hän odottaa harvinaista Westworld- eli Tappokone-vuokrakasettia vuodelta 1983.

– Maksoin siitä sievoisen summan rahaa. Se ei saa mennä rikki postin käsittelyssä, Eronen sanoo.

Westworld on vain yksi esimerkki miehen kattavasta vuokrakasettikokoelmasta. Eronen on käytännössä sisustanut yksiönsä VHS- ja Beta -kaseteilla sekä dvd-levyillä. Eronen kertoo, että hänellä on Suomen suurin Walt Disney -vuokrakasettikokoelma.

– Minulla on noin 140 Walt Disney Home Video 1980-luvun Suomi-vuokrakasettia. Ne alkavat olla varsin harvinaisia.

Eronen on haalinut kasetteja vuosikymmenet esimerkiksi elokuvavuokraamoiden varastoista, videodivareista, muilta keräilijöiltä ja kirpputoreilta. Hän vertaa elokuvaklassikoiden metsästystä Indiana Jonesin seikkailuihin – kyse on samanlaisesta aarrejahdista.

– Yritän löytää harvinaisuuksia. Esimerkiksi dvd-elokuvat ovat niin helposti saatavilla, että en ole niistä jaksanut innostua, paitsi tietyistä keräilyjulkaisuista. Minua kiinnostaa eniten 1980-luvun vuokrakasetit, ajalta, jolloin vuokraaminen oli ainoa tapa nähdä elokuva teatterin ulkopuolella. Varsinaiset myyntikasetit tulivat myöhemmin, Eronen selittää ja näyttää hyllyssä olevaa Hiidenpata-elokuvaa vuodelta 1998. Se on yksi Erosen suosikeista.

– Olen lapsesta saakka katsonut Disney-elokuvia. Vanhempani ja isovanhempani vuokrasivat niitä 80- ja 90-luvuilla, kun elokuvavuokraamoja oli vielä pilvin pimein. Sieltä tämä harrastus on saanut alkunsa.

Varsinaisia kruununjalokiviä miehen kokoelmassa ovat Disneyn valkokantiset vuokrakasetit, kuten Salainen Aarresaari 1980-luvun alusta. Erosen mukaan on mahdotonta tietää, että kuinka moni kappale niistä on säästynyt ihmisten hävitysvimmalta aikojen saatossa. Moni on kärrännyt vanhoja VHS- ja Beta -elokuvia kaatopaikalle dvd:n valtakauden alkaessa 2000-luvun vaihteessa.

– 1980-luvun Disney-videoiden keräilijöitä ei ole Suomessa montaa, mutta kasettien keräilyarvo on silti korkea. Minulle tämä ei kuitenkaan ole pelkästään tavaran hamstraamista, vaan myös historian tallettamista, tiedon dokumentointia ja sen jakamista muille.

Eronen ylläpitää esimerkiksi nostalgista Videomuseo-sivustoa ja -blogia. Niihin hän kerää tietoa vanhoista vuokrakaseteista, videopeleistä sekä videolehdistä. Erosen mukaan siellä on artikkeleita ja kuvia unohdetuista Suomi-julkaisuista ja harvinaisista elokuvista, joita ei oikeastaan mistään muualta löydy.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut