Valtaosa Otaniemen turvapaikanhakijoista sai kielteisen päätöksen – hakeutuvat nyt kavereiden nurkkiin

TURVAPAIKANHAKIJAT Iso osa Otaniemen lakkautettavan vastaanottokeskuksen väestä hakeutuu yksityismajoitukseen.

Espoon Otaniemen lakkautettavan vastaanottokeskuksen asukkaiden siirrot ovat parhaillaan käynnissä. Otaniemen turvapaikanhakijoita on tähän mennessä siirretty toisiin vastaanottokeskuksiin pääasiassa Vantaalle, Lahden seudulle ja Kiteelle. Suurin osa turvapaikanhakijoista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Moni on kuitenkin valittanut päätöksestä ja odottaa vastaanottokeskuksessa valituksen käsittelyä.

On ystävyyssuhteita ja tyttökavereita.”

Moni turvapaikanhakija ei haluaisi lähteä pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. Vastaanottokeskuksen sulkemispäätöksen jälkeen noin sata Otaniemen asukasta ilmaisi halunsa päästä yksityismajoitukseen, kertoo Otaniemen ja Siikajärven vastaanottokeskusten johtaja Marika Salovaara Luona Oy:stä. Tähän mennessä yksityismajoitukseen on siirtynyt reilut 50 asukasta.

Otaniemessä on asunut pääasiassa Irakin kurdeja, arabeja ja afgaaneja.

–Miehet eivät halua lähteä kauemmas. Monet ovat kyselleet kavereilta majapaikkaa. On ystävyyssuhteita ja tyttökavereita. Kun 330 miehen pitää muuttaa, kaikki eivät voi päästä sinne minne haluavat, vaan on katsottu missä vastaanottokeskuksissa on tilaa, Salovaara kertoo.

Otaniemen vastaanottokeskus lakkautetaan Maahanmuuttoviraston päätöksellä tammikuun loppuun mennessä. Pääkaupunkiseudun muihin vastaanottokeskuksiin pääsevät muuttamaan lähinnä ne, joilla on työpaikka tai vakavan sairauden hoito kesken.

Salovaara kertoo, että Otaniemessä laskettiin muutama viikko sitten, että 330 turvapaikanhakijasta 220 oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Keskuksessa oli kirjoilla tuolla hetkellä vain 15 oleskeluluvan saanutta. Toisaalta oleskeluluvan saaneet muuttavat nopeasti pois vastaanottokeskuksista.

Maahanmuuttoviraston ohjeistuksen mukaisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kannustetaan hakeutumaan vapaaehtoisen paluun piiriin.

Salovaaran tuntuman mukaan hyvin harva suostuu palaamaan kotimaahansa vapaaehtoisesti.

–Heidän henkilökohtaiset näkemyksensä paluun mahdollisuudesta ovat erilaiset. Taustalla on rankkoja kokemuksia.

Luonalle jää vastaanottokeskukset Espoossa vielä Siikajärvelle ja Nihtisiltaan. Siikajärvellä sijaitsee perheiden vastaanottokeskus.

–Perheillä menee olosuhteisiin nähden hyvin. Raskas elämäntilanne heikentää kuitenkin heidän hallinnan tunnettaan elämästä. Mielialat heittelevät.

Nihtisilta ja Siikajärvi

Espoon Nihtisillan vastaanottokeskuksessa asuu noin 480 turvapaikanhakijaa. Lisäksi yksityismajoituksessa on noin 40 ihmistä.

Siikajärvellä sijaitsee perheiden vastaanottokeskus. Asiakkaita on noin 270, joista 110 on lapsia.

Luonasta kerrotaan, että vuoden 2016 aikana Nihtisillan noin 500 asukkaan vastaanottokeskuksessa oleskeluluvan sai 62 turvapaikanhakijaa. Siikajärvellä aihetta iloon oli 35 asukkaalla ja Otaniemessä 50:llä.

Luvut saattavat olla epätarkkoja, koska asukkaita on siirtynyt keskuksesta toiseen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut