Karhean kaunista Jacques Breliä

KULTTUURI Trubaduuri Jacques Brelin laulut saavat uusia tulkintoja Martti Suosalon ja Tapiola Big Bandin esittäminä.

Näyttelijä Martti Suosalo esittää Aleksanterin teatterissa väkeviä tulkintoa Jacques Brelin lauluista Tapiola Big Bandin säestyksellä. Toni Tervo

Anneli Tuominen-Halomo

Näyttelijä Martti Suosalo päätyi Jacques Brelin laulujen tulkitsijaksi sattuman kautta.

–Olin silloin töissä Ryhmäteatterissa, kun Raila Leppäkoski lainasi minulle Arto af Hällströmin omistaman C-kasetin. Hän sanoi vain, että esityksessä on aika paljon teikäläistä. Hyvä, jos itse olin kuullutkaan Brelistä, Suosalo muistelee.

Minun piti löytää sanoja, joilla voin ilmaista asian samanlaisella vimmalla."

Suosalo alkoi tutustua Brelin esityksiin. Hän tunsi hengenheimolaisuutta sekä tämän ulkonäköön että mimiikkaan, mutta laulujen sisältö jäi hämärän peittoon, koska hän ei osaa ranskaa.

Kun Suosalo vähän myöhemmin törmäsi kitaristi Pekka Tegelmaniin, puheeksi tuli Jacques Brelin musiikki. Siitä alkoi heidän kiinnostava, yhteinen matkansa Brelin maailmaan.

Miehet alkoivat kääntää lauluja suomeksi. Valmista syntyi äärimmäisen hitaasti. Tegelman hahmotteli Brelin ranskankielisen sanoman suomeksi ja Suosalo muokkasi sen omaan suuhunsa sopivaksi.

–Brel ikään kuin sylki sanoja suustaan. Minun piti yrittää löytää sanoja, täsmäsanoja, jotka sopivat biisin tunnelmaan ja joilla voin ilmaista asian samanlaisella vimmalla.

Ensimmäiset viisi laulua Suosalo esitti Art Goes Kapakka -tapahtuman yhteydessä Juttutuvassa. Yleisö ja kaverit tykkäsivät, joten lauluja oli alettava kääntää lisää. Käännöstiimissä on ollut mukana myös Jan Noponen

–Nyt kasassa on 14 biisiä. Käännöstyö on edennyt suunnilleen biisi vuodessa -tahtia.

Martti Suosalo on esittänyt Breliä sähkökitara-basso-rummut -kombinaation säestyksellä, koska hän on halunnut tulkintoihin vähemmän romantiikkaa. Aleksanterinteatterissa on luvassa täysin erilainen konsertti, koska musiikista vastaa Tapiola Big Band.

Idea yhteistyöstä tuli TBB:n suunnalta.

–Olen haaveillut Brelin musiikin esittämisestä ison orkesterin säestyksellä, joten yhteydenotto tuli kuin tilauksesta, Suosalo kehuu.

Aleksanterin teatterissa on Suosalon mukaan luvassa "jännittävä veto". Jokainen biisi on tavallaan ohjelmanumero, pienoismusikaali.

Suosaloa viehättää Brelin lauluissa sekä sanat että musiikki.

–Laulut ovat ristiriitaisia. Niissä lauletaan rujoista asioista, vaikkapa puliukoista, mutta melodia on kaunis tai päinvastoin – kauniista asiasta, vaikkapa rakkaudesta, lauletaan rujosti.

Ensi-ilta

Kantaesitys Brel – Suosalo – Tegelman – Tapiola Big Band, Aleksanterin Teatterissa (Bulevardi 23-27, Helsinki), lauantaina 14. tammikuuta kello 19.00.

Laulut on sovittanut TBB:n kapellimestari, trumpetisti Esko Heikkinen, kitaristina Pekka Tegelman.

Vuonna 1970 perustettu TBB on vuosien varrella konsertoinut lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelijä Martti Suosalo palkittiin viime itsenäisyyspäivänä Pro-Finlandia mitalilla.

Liput alkaen 32 euroa Ticketmasterista tai suoraan Aleksanterin Teatterilta, puhelin 09-676 980

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut