Vinkeä kuva: "Aku Ankka" tuli Helsinkiin – albiinosorsa pesii nyt Eläintarhanlahdella

Eläintarhanlahdella nähty miltei albiino sinisorsa on herättänyt helsinkiläisten huomiota. Maineikasta Aku Ankkaa muistuttava pulskanoloinen yksilö liikkuu sulavasti lajitovereidensa seurassa. Lukijan kuva / Ahti Kannisto

Jari Pietiläinen

Eläintarhanlahdella on havaittu poikkeuksellinen sinisorsa: tavanomaisen mustaruskean höyhenpuvun sijasta luonto on antanut yhdelle linnuista kellertävänvalkoisen ulkomuodon.

Helsinkiläiset ovat kertoneet tästä albiinolinnusta vuodenvaihteen molemmin puolin.

– Itse asiassa kyse ei ole albiinosorsasta, vaan lintu on leukistinen. Se merkitsee sitä, että tällä sorsalla on vaalea höyhenpuku, mutta tummat silmät. Jos lintu on täysin albiino, sen silmät ovat punertavat, kertoo lintuharrastusseura Tringa ry:n puheenjohtaja Jukka Hintikka

Hintikan mukaan viime vuosina muun muassa Tokoinrannassa on aina silloin tällöin talvehtinut vaaleudeltaan poikkeavia sinisorsia.

– Myös albiinomustarastaita on pääkaupunkiseudulla tavattu. Nämä ovat sitten tavallaan "valkorastaita", Hintikka pohtii.

Väritykseltään erilaiset linnut joutuvat luonnossa yleensä muun muassa petoeläinten silmätikuksi ja sitä kautta myös helpoiksi saaliiksi.

– Luonto karsii kovin erilaiset yksilöt, näin se vain on. Kaupungeissa albiinolinnut voivat kyllä selviytyä keskimääräistä paremmin, sillä täällä petokanta on varsin vähäinen, Hintikka kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.