Tämän kahvilan joka nurkassa nukkuu kissa

HELKATTI Kahdeksan kissaa asuu Fredrikinkadun varrella kahvilassa yötä päivää.

Jokaisella kissalla on oma mielipaikka. Tämä on Helmiinan suosikkituoli. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

"Äiti, tänne tuli kissa, mitä minä teen", saattaa kuulua huuto kissakahvilan vessasta.

Tänään Helkatissa kuitenkin vallitsee rauha ja kissat rentoutuvat jazzmusiikin säestyksellä sillä aikaa, kun henkilökunta siivoaa ja leipoo. Seitsemän kissaa on etsiytynyt mieluisaan paikkaan päiväunille. Vain kissalauman vanhin, noin kuusivuotias Pete vaeltelee tarkkailemassa tilannetta.

– Kissoilla on selkeä päivärytmi. Ne syövät tiettyyn aikaan ja yleensä nukkuvat yöllä. Aamuisin ne ovat aktiivisimmilaan ja haluavat kovasti leikkiä, kertovat kahvilapäällikkö Tuuli Hyvönen ja toimitusjohtaja Tiina Aaltonen

Helmiina, Nestori, Tyylilyyli, Ville, Kalle, Herkules, Tuli ja Pete asuvat kissakahvilassa pysyvästi. Yöt ne viettävät keskenään.

– Pete on löytökissa, mutta muut ovat asuneet kissakahvilassa aina. Kun vein Villen ja Kallen kotiini kahvilan remontin ajaksi, ne olivat tosi ihmeissään, Hyvönen kertoo.

Aaltonen ja Hyvönen korostavat, että vaikka Helkatti on laadukkaaseen tarjottavaan ja tunnelmalliseen miljööseen panostava kahvila, täällä toimitaan aina kissojen ehdoilla.

– Meillä on tarkat säännöt, jotka takaavat että kissat voivat hyvin.

Kissoja esimerkiksi ei saa nostella eikä herättää. Kissoja ei saa päästää ulos eivätkä vieraat kissat pääse ovesta sisään järkyttämään lauman tasapainoa.

– Meidän kissat ovat kyllä hyvin seurallisia, hyvätapaisia ja uteliaita. Pitää vaan istahtaa alas ja odottaa, Aaltonen kehottaa.

Mitä sitten pitää tehdä, jos kissa pujahtaa kulkuluukusta ihmisten vessaan? Ottaa rauhallisesti.

Sitä vaaraa ei ole, että ihminen eksyisi kissavessaan. Helkatissa on erillinen hoitohuone, jossa on paljon pelleteillä täytettyjä laatikoita.

Keittiöön kissat eivät saa mennä eikä niille saa antaa herkkupaloiksi ihmisten ruokaa, ei edes kinkkua sämpylän välistä.

– Niillä on omat herkut. Ylipainoon taipuvainen Pete syö erityistä laihdutusruokaa, mutta muut saavat tavallista leikatun kissan ruokaa, Aaltonen kertoo.

Uusia kissoja Helkattiin ei ole nyt tulossa.

– Eläinlääkäri arveli, että jossain vaiheessa näiden pitää päästä eläkkeelle, mutta mitään ikärajaa ei ole. Jokainen kissa saa elää ja vanheta täällä niin kauan kuin voi hyvin ja viihtyy, Aaltonen lupaa.

Kissakahvila Helkatti (Fredrikinkatu 55), avoinna ti–la kello 11–19. Pääsymaksu 5 e, ei ikärajaa.

Helkatti on Helsingin paras kahvila

Helsingin Uutiset järjesti viime marraskuussa yleisöäänestyksen, jossa etsittiin Helsingin parasta kahvilaa.

Voittajaksi nousi selvästi Kissakahvila Helkatti 856 äänellä. Helkatti sai paljon ääniä Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja ympäri Suomea.

Helkatin valtti on tietysti kissat, mutta kehuja tuli myös miljööstä, herkuista ja ystävällisestä henkilökunnasta.

Kisassa annettiin yhteensä yli 3 500 ääntä.

Lisää kisasta ja kahviloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.