Helsinkiläisäidit halusivat auttaa kylmässä kerjäävää romaniäitiä – järjestivät jättikeräyksen

Herttoniemeläisissä äideissä heräsi auttamisen halu, kun he huomasivat Herttoniemen Alepan edessä päivästä toiseen kerjäävän romanialaisnaisen.

Nainen nähtiin kaupan edessä ensimmäisiä kertoja jo maaliskuussa. Loppusyksyllä kylmässä yhä värjöttelevä nainen sai joukon Herttoniemessä asuvia naisia aktivoitumaan ja perustamaan suljetun Facebook-ryhmän. Nainen pyydettiin lopulta kahville, ja mukaan tuli tulkiksi romaniaa taitava nainen.

Tulkin välityksellä herttoniemeläisäidit saivat kuulla lähellä Bacăun kaupunkia asuvan Niculitan ja hänen miehensä tarinan.

–Saimme selville, että naisella on viisi 3–13-vuotiasta lasta Romaniassa. Lapset olivat jääneet isoäidin hoiviin. Naisen oli tarkoitus lähteä mukana olleen miehen ja kahden veljensä kanssa jouluksi takaisin kotiin, kertaa yksi ryhmän jäsenistä, Hilkka Helsti

Facebook-ryhmään liittyi nopeasti yli 30 jäsentä, jotka alkoivat kerätä perheelle kaapeistaan lasten ja aikuisten vaatteita, sekä leluja, säilykeruokia ja hygieniatarvikkeita. Tavaraa kerääntyi pienessä ajassa useita kymmeniä kassillisia.

–Määrä löi hänet täysin ällikällä, Helsti toteaa.

Autossa yöpyneille romanialaisille toimitettiin herttoniemeläisten toimesta myös peittoja ja villasukkia.

Helstin mukaan herttoniemeläisten auttamisen halu syntyi pitkälti myötätunnosta perhettä kohtaan.

– Näimme naisen päivittäin kaupan edessä. Monet meistä miettivät, että meillä on koti, jossa on jääkaappi ja ruokaa. Meidän tilanteemme on niin valtavan paljon parempi, kun perusasiat ovat kunnossa.

Pariskunnan pakettiautoon eivät kaikki hyväntekeväisyystempauksessa kerätyt tavarat mahtuneet, joten loput lahjoituksista vietiin Diakonissalaitoksen ylläpitämään päiväkeskus Hirundoon.

– Toivomme, että tällainen ajatus leviäisi. Mikä tahansa lähiö voisi ottaa itselleen kummikohteen, jonka tilannetta ryhtyisi selvittämään ja voisi siten auttaa.

Helstin tietojen mukaan romanialaiset lähtivät noin kolme päivää kestävälle kotimatkalle tämän viikon alussa.

Hirundo on tarkoitettu EU-kansalaisille, jotka hakevat toimeentuloa liikkumalla maasta toiseen. Suurin osa kävijöistä on Suomen tulleita romaneita.

Herttoniemeläisäidit vaihtoivat romanialaisten kanssa osoitteita. Perheen auttaminen ja yhteydenpito saattaa hyvinkin jatkua.

–Suunnitelmat ovat vielä kesken, mutta ryhmässä on syntynyt hyvä yhteishenki. Haluamme auttaa tätä perhettä jatkossakin. Miten se tapahtuu, sitä emme vielä tiedä. Ainakin tämä on lisännyt meidän keskuudessamme tietoisuutta romanien tilasta. Hirveän suuri tiedonhalu on herännyt, Helsti jatkaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut