Näin saat kännykälläkin napattua onnistuneen juhlakuvan

KUVAUS Kamerakännykkäkouluttaja Iiris Heikka opastaa kuvamaan mobiililaitteella.

Valokuvaaja Iiris Heikka kehottaa kännykkäkuvaajaa kokeilemaan rohkeasti. Toni Tervo

Toni Tervo

Siinä, missä sukujuhlilla ennen vaivautuneesti välteltiin sitä kameraa heiluttavaa setää tai tätiä, nykyään kukaan ei enää ole moksiskaan, jos tämä ottaa kuvia kännykällä. Samoin ne ihmiset, jotka ennen jäykistyivät ison mustan järjestelmäkameran edessä, eivät nykyään noteeraa kamerakännykkää juuri lainkaan.

Kamerakännyköillä kuvaamisesta on tullut jo niin arkea, että emme välttämättä itse huomaa sitä.

–Tietyllä tavalla kännykällä voi saada kuvaa paljon autenttisemmasta arjesta kuin tavallisella kameralla, sanoo Iiris Heikka, joka vetää kuvauskursseja Suomen valokuvataiteen museolla.

Kännykällä on helpompi tallentaa oikeita hetkiä silloin, kun ne tapahtuvat.

–Kännykkä on aina mukana. Jos kaivat ison järjestelmäkameran esiin, monet menevät heti vähän vaikeaksi tai vakavaksi. Kännykkään suhtaudutaan rennommin, Heikka toteaa.

Nykyajan kamerakännykät parantavat jatkuvasti kuvan laatua. Heikka arvioikin, että monet eivät enää edes huomaa eroa tavalliseen kameraan.

–Ehkä jossain vaiheessa päädytään siihen, että kaikki kuvataan kamerakännyköillä. Tai ainakin keskivertokuvaajat tekevät niin. Ammattilaiset varmaankin luottavat yhä järjestelmäkameroihin.

Heikan mukaan kamerakännyköissä on omat ongelmansa.

– Akkujen huono kesto on aina ongelma. Monet puhelimet myös alkavat temppuilla kylmässä.

Kamerakännykkä poikkeaa tavallisesta kamerasta myös säätöjen määrässä. Siinä missä järjestelmäkamerassa säädetään esimerkiksi valotusaikaa, aukkoa ja iso-arvoja, kaikissa puhelimissa ei tarvitse olla tekemisissä näiden lukujen kanssa. Yleensä silmä riittää kertomaan, mikä näyttää hyvältä.

–Itse käytän iPhonea ja siinä ei ole kovin kummoisia säätöjä. Nokian ja Samsungin puhelimessa niitä on.