Katajanokan tyylinen meriuimala Jätkäsaareen? – Risteilyvieraille halutaan myös kylpylähotelli

KAUPUNGINOSA Erityisesti risteilymatkustajien toivotaan pysähtyvän Jätkäsaareen ennen matkan jatkamista maakuntiin ja lentokentälle.

Jätkäsaaren uuden terminaalin kylkeen voitaisiin rakentaa vielä tyhjälle tontille hotelli, kylpylä ja muuta turisteja houkuttelevia palveluita. Meriuimala tulisi Atlantisillan eteläpuolella sijaitsevaan poukamaan. Tietoa Oy/Kanslia/KSV

Sanna Jompero

Jätkäsaaren uuden matkustajaterminaalin viereen voitaisiin rakentaa Katajanokan Allas Sea Pool -merikylpylän tyyppinen meriuimala, mikäli hankkeelle löydetään toteuttaja.

–Sellaisia suunnitelmia on ollut. Jonkinlaisia kelluvia altaita ne olisivat. Tilaa ainakin on, kun samalle paikalle oli ajateltu uimarantaakin, sanoo kiinteistöviraston johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen

Uimarannasta uuden terminaalin kupeessa jouduttiin luopumaan, koska terminaaliin kiinnittyvien laivojen potkurit olisivat pyörittäneet voimakasta virtausta rannalle. Ulkoallas-vaihtoehdossa erilliset altaat upotetaan mereen.

Ensi keväänä avattavan terminaalin läheisyys on herättänyt kiinnostusta.

–Mitään valmista ei vielä ole, mutta neuvotteluja eri toimijoiden kanssa on käyty. Kelluvat uima-altaat saattavat tulla osaksi ideoituja hankkeita. Kylpylähotellia ainakin kaavaillaan.

Kaupunki pyrkii helmikuuhun mennessä pääsemään tilanteeseen, että hankkeita voitaisiin julkistaa. Varauksia ei ole vielä tehty.

Uuden terminaalin vieressä on tyhjä toimitilatontti, johon voisi tulla hotelli, kylpylä, seikkailu- sekä liikuntatiloja.

–Erilaisia elämyksellisiä palveluita. Turisteja houkuttelevilla palveluilla yritettäisiin saada risteilymatkustajat pysähtymään ensin satamassa, jotta he eivät heti lähtisi maakuntiin tai lentokentälle, Aaltonen kertoo.

Samaan kortteliin voisi Aaltosen mukaan tulla myös toimistotilaa– mikäli kiinnostusta löytyy.

– Toimistotilojen saavutettavuus on ehkä kuitenkin parempi Ruoholahden metroaseman kupeessa kuin Jätkäsaaren kärjessä.

Kiinteistövirasto tekee aikanaan suunnitteluvarausesitykset, mikäli hankkeiden kanssa päästään eteenpäin.

Suunnitelmien toteutus olisi mahdollista 2020-luvun alussa eli samaan aikaan, kun Jätkäsaaren sisällä yhteyksiä huomattavasti parantava Atlantinsilta valmistuu. Silta yhdistää alueen matkustajasatamaan.

Myöskään vesibussiliikenteen tuomista Jätkäsaareen ei ole haudattu. Suunnitelmissa on ollut uusi saaristoreitti.

– Ainakin Pihlajasaaret ja Melkki, joka otetaan nyt ensimmäistä kertaa asumiseen ja virkistymiseen. Reitti voisi kiertää montakin paikkaa, kertoo Aaltonen.

Melkki on uudessa yleiskaavassa, mutta yleiskaavan toteuttamissuunnitelmassa saaren asuttaminen on myöhäisimpien kohteiden joukossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 2. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 3. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 4. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 5. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 12. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 13. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 14. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.