Täällä paahtuu Helsingin kallein kahvi – kilohinta jopa 70 euroa

ERIKOISKAHVIT Pikku Huopalahdessa paahtuvien papujen kilohinta on huikea, mutta joulun alla kauppa käy hyvin.

Hannu Mastosalon käyntikortissa lukee roasting barista, mutta käytännössä Six Pot Coffee Companyn ainoan työntekijän toimenkuva on paljon laajempi. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

Korppaanmäentiellä tuoksuu tuore kahvi lähes joka päivä aamusta iltaan.

– Näin joulun alla paahdinten pitäisi olla päällä koko ajan, kertoo Six Pot Coffee Companya pyörittävä Hannu Mastosalo

Kaikki on käsityötä."

Pikkupaahtimon myynti kasvaa koko ajan. Marraskuussa tuli kaikkien aikojen ennätys ja joulukuusta näyttäisi tulevan vielä parempi.

– Päiviä pitää venyttää tarpeen mukaan. Kaikki on alusta loppuun käsityötä.

Mastosalo kuvailee paahtimoaan maailman pienimmäksi. Neljässä mikropaahtimessa valmistuu tunnissa yhteensä noin kolme kiloa.

– Isoilla paahtimilla pyritään sujuvaan ja tehokkaaseen tuotantoon ja kahvia kertyy varastoon. Minulla kierto on nopea. Paahdan tilaukset aina toimituspäivänä, Mastosalo kertoo.

Hän haluaa totuttaa kahvinjuojat tuoreeseen paahtoon. Jotta tavalliset ihmiset innostuisivat erikoiskahveista, niillä on helposti lähestyvät nimet, esimerkiksi Villikahvi, Saunakahvi, Kipparin kahvi ja Joulukahvi.

Hinnalla Six Pot Coffeen tuotteet eivät juhlamokkien kanssa kilpaile. Kilo raakakahvia maksaa pienissä erissä ostavalle yli 10 euroa ja siitä häviää 20 prosenttia paahdossa.

– Myyn ehkä Helsingin kalleinta kahvia, yrittäjä arvioi.

Jopa 70 euroon kipuava kilohinta on paahtaja mukaan paikallaan, koska kahvi on huolella valittua, sydämellä paahdettua ja tuoretta.

Kun 10–13 euron hintainen 200 gramman pussillinen vastapaahdettua kahvia on toimitettu ostajalle, siirtyy vastuu hyvästä kahvista käyttäjälle. Kahvi pitäisi säilyttää oikein ja käyttää nopeasti.

Kotikeittiössä vuonna 2008 alkaneista kokeiluista kehittyi Hannu Mastosalolle harrastus, josta vähitellen tuli työ. 2014 hän perusti yhtiön ja 2015 paahtimon kylkeen kahvilan. Samaan aikaan pikkupaahtimoita on putkahdellut tihenevää tahtia eri puolille Suomea.

– Six Pot Coffee kannattaa koko ajan paremmin. Nyt liikevaihto on alle 100 000 euroa vuodessa. Tällä konseptilla monistaminen onnistuisi franchising-periaatteella. Jos löytyisi pääomasijoittaja, toimintaa voisi kasvattaa siirtymällä pykälää isompiin paahtimiin, Mastosalo laskeskelee.

Pienpaahtimoita Helsingissä

Good Life Coffee (Kallio)

Helsingin Kahvipaahtimo (Sörnäinen)

Kaffa Roastery (Punavuori)

Mood Coffee Roastery (Ullanlinna)

Kaffe Obscura (Pitäjänmäki)

Six Pot Coffee (Pikku Huopalahti)

Paulig Kulma (Kluuvi)

Kaikkiaan Suomessa toimii nykyisin yli kaksikymmentä pienpaahtimoa. Helsingin lisäksi niitä on muun muassa Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Porvoossa ja Kouvolassa.

Tyypillistä pienpaahtimoille on, että ne käyttävät eettisiä kahvipapuja joiden alkuperä on jäljitettävissä.

Käsin paahdettu kahvi pakataan pieniin pakkauksiin ja toimitetaan vastapaahdettuna.

Monilla paahtimoilla on oma kahvila ja verkkokauppa.

Pienpaahtimoiden kahvia toimittamaan kuluttajille syntyi vuonna 2014 postimyyntiyritys Slurp Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.