Laitatko alle 3-vuotiaan lapsesi päiväkotiin? Tutkija: "Hyödyt ovat kiistattomat"

Jari Pietiläinen

Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola uskoo vakaasti, että päivähoidon järjestämisestä 1–3-vuotiaille lapsille on enemmän hyötyjä kuin haittoja.

– Pohjoismaissa tehtyjen tutkimusten tulokset ovat antaneet tästä asiasta varsin yksiselitteisen kuvan: lapset hyötyvät kodin ulkopuolisesta päivähoidosta, Erola muistuttaa.

– Kun tähän vielä lisätään se tosiasia, että Suomessa on hyvin korkeatasoinen päivähoitohoito, on aika vaikea avata ulkomaalaisille perusteita sille keskustelulle, että päivähoito ei sopisi kolmivuotiaille tai jo sitä nuoremmille lapsille.

Erola viittaa myös tilastotietoihin, joiden mukaan muutama vuosi sitten joka toinen alle päivähoitoon oikeutettu lapsi oli päivähoidossa. Nyt luku on jo yli 60 prosenttia.

Erolan mukaan lasten väliset kehityserot voivat olla suuria ja toisetlapset ovat valmiimpia päiväkotiin kuin toiset.

– On tietenkin kokonaan toinen asia, kuka päättää alle kolmivuotiaan viemisestä päiväkotiin. Kun muistetaan, että suomalaisessa perheessä on keskimäärin 1,8 lasta, ei tietenkään ole kovin montaa mahdollisuuttaharjoitella tämän asian suhteen, Erola kertoo.

– Suomen neuvolat voisivat olla aika keskeisessä roolissa, kun mitataan lasten päiväkotikypsyyttä. Niissä voitaisiin arvioida, onko lapsi riittävän kehittynyt toimimaan suuressa ryhmässä vaiko ei.

Erola on tutkimuksissaan erikoistunut muun muassa sosiaalisen aseman periytymiseen. Hänen mukaansa varhaisilla päiväkotikokemuksilla voi olla vaikutuksia myös lapsen tulevaan sosiaaliseen asemaan.

Erola ottaa kantaa myös Helsingin yliopiston psykologian emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen näkemyksiin lasten sosiaalisen aseman periytyvyydestä.

Keltikangas-Järvinen kertoi havainnoistaan Länsiväylässä viikonloppuna.

– Koulutettujen vanhempien lapset kouluttautuvat pitkälle. Korrelaatio aikaisen päivähoitoonviennin ja kouluttautumisen välillä hävisi, kun mukaan tuli toinen selittävä tekijä, vanhempien koulutus, Keltikangas-Järvinen avaa uusinta tutkimusta.

Tähän Jani Erola vastaa:

– On totta, että kolmivuotiaina tai sitä aiemmin päivähoitoon menneiden suurempi todennäköisyys kouluttautumiseen pienenee, mutta ei se suinkaan katoa, kun vanhempien koulutus vakioidaan, Erola korostaa.

– Se katoaa, kun vanhempien koulutuksen lisäksi otetaan huomioon myös vanhempien työllisyys ja tulot. Myös tämä selviää itse tutkimuksesta, arvioi Erola.

Erolan mukaanon tärkeää huomatamyös se, että tässä tapauksessa tutkijat eivät tarkastelleetkorrelaatioita, vaan eroja kouluttautumisen todennäköisyydessä.

Erola kiistää tutkimuksen otoksen vinouden. Sen sijaan kysymys edustavuudesta on tärkeä.

– Koska yksinhuoltajien lapset on jätetty pois analyyseistä, on havaittu yhteys luultavasti heikompi kuin väestössä keskimäärin, vastaa Erola kritiikkiin.

LISÄYS: Juttuun on 13.12. kello 12.50 lisätty Erolan kommentit otoksen vinoudesta ja sen edustavuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.