Asukas ihmeissään: Voiko isännöintifirman työntekijä istua taloyhtiön hallituksessa – "Tökerö tilanne"

Kerrostalon asukas ihmettelee tilannetta, jossa taloyhtiön hallituksen viidestä jäsenestä kaksi työskentelee huoltoyhtiössä ja isännöitsijäyrityksessä.

Taloyhtiöllä on sopimus näiden molempien yritysten kanssa.

–Tilanne ei varmaan ole laiton, mutta herättää kysymyksiä hallituksen kytköksistä, asukas sanoo.

Espoolaisen asukkaanmukaansa taloyhtiön tilauksia ja hankintoja ei kilpailuteta, vaan ne menevät suoraan huoltoyhtiölle. Aiemmin esimerkiksi korjausten hintoja kyseltiin muualtakin.

–Isännöitsijäyritystäkin kohtaan on paljon tyytymättömyyttä, mutta hallitus ei halua vaihtaa sitä, asukas kertoo.

Asukas pohtii, saavatko huoltoyhtiön ja isännöitsijäyrityksen työntekijät jotain etua työnantajaltaan siitä, että he istuvat taloyhtiön hallituksessa.

Yhtiökokouksissa hallitukseen on vaikea saada väkeä, joten valinnat päätetään kytköksistä ja jääviyksistä välittämättä, asukas harmittelee. Hänen edustamansa kriittiset osakkaat jäävät vähemmistöön.

AsukasliitonpuheenjohtajaHans Dunckerkatsoo taloyhtiön tilanteen muodostavan selvästi vakavan intressiristiriidan, vaikka tilanne ei laiton olisikaan. Kilpailutuksessa jäsen voi olla neuvottelevana osapuolena työnantajaansa päin.

–Hallituksen jäsenen pitää olla solidaarinen taloyhtiölleen, mutta entä jos hän onkin sitä työnantajalleen. Lisäksi hallituksesta kulkee työnantajalle väkisinkin sellaistakin tietoa, mitä ei kirjata pöytäkirjoihin.

Duncker pitää espoolaisen taloyhtiön tilannetta tökerönä. Hän muistuttaa, että hallituksen jäsenyys on nimenomaan luottamustehtävä ja osakkailla on lain mukaan oikeus saada tietää, miten taloyhtiön rahoja käytetään.

Hallituksenjäsen on esteellinen jos käsiteltävä asia koskee hänen ja yhtiön välistä sopimusta tai hänelle on tulossa siitä etua, joka voi olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa, siteeraa lakia Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimiesMia Pujals

–Huoltoyhtiön työntekijän asema ei yleensä tuo esteellisyyttä, koska se ei tuo suoraa etua, Pujals toteaa.

Tulkinnanvaraisessa tilanteessa hän neuvoo jäsentä jääväämään itsensä. Hallituksen voi myös vaihtaa kesken kaudenkin jos se ei nauti osakkaiden enemmistön luottamusta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut