Helsinkiin avataan nyt uusia ravintoloita ennätystahtia – Helsingin Uutiset selvitti miksi

RAVINTOLAT Vaikeista ajoista selvinneet yritykset ovat nyt hyvässä vauhdissa ja avaavat yhä uusia toimipisteitä.

Bastardon avajaisia juhlittiin Kampin Korttelissa joulukuun alussa. Italialaisravintolan omistavat Patrik Lindström, Manu Torchio ja Lorenzo Dotson-Smith. Kampin Kortteli

Marketta Karjalainen

–Helsingin ruoka- ja juomakulttuuri on juuri nyt yksi maailman kiinnostavimmista ja siitä tulee olla ylpeä. Korttelin ansiosta nämä laadukkaiden palveluiden tarjoajat löytyvät nyt ensimmäistä kertaa samasta kaupunkitilasta, kehaisi kauppakeskusta hallinnoivan Barings Real Estate Advisersin Heli Vainio, kun Kampissa juhlittiin kerralla kymmenen uuden ravintolan avajaisia.

Avajaisjuhlia on tänä syksynä riittänyt ruuhkaksi saakka ja koko vuosi on ollut vilkas.

90 prosenttia avauksista on jo alalla toimivia."

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategi Milla Visurin laskuri kivunnut jo kahteensataan, kun lasketaan yhteen tänä vuonna aloittaneet ja remontin tai omistajavaihdoksen jälkeen uudelleen avanneet ravintolat.

–Aika pitkään menisi, jos haluaisi käydä testaamassa kaikki, Visuri toteaa.

Keskustassa ravintoloita on yhä tiheämmässä ja ruokakulttuuri on alkanut kukoistaa myös lähiöissä.

–Entisiä kivijalkakauppojen tiloja on muutettu paljon ravintoloiksi Punavuoressa ja Kalliossa. Kun pitkäaikaiset vuokrasopimukset ovat päättyneet, tilaa on löytynyt luovuudelle ja uusille ravintoloille. Vaihtuvuus on kova. Osittain varmaan siksi, että määräaikaisissa luvissa on lievemmät ehdot, Visuri arvioi.

– Yksi syy tähän buumiin on, että Helsinki on täynnä nuoria ja rohkeita yrittäjiä ja Ravintolapäivän myötä keksityt pop upit ovat imeneet alalle uutta väkeä, Visuri toteaa.

– Ehkä tämä pohjoismaista ruokaa hehkuttava trendi on osaltaan luonut uskoa omaan tekemiseen ja tuonut rentoutta kokeilla uudenlaisia juttuja, Visuri arvelee.

Kampin Kortteliin kaksi uutta ravintolaa avannut Anders Westerholm selittää ennätysmäisen vilkasta ravintola-avausten vuotta sekä suhdanteilla että uudella toimintamallilla.

– Helsingin ravintolakentällä on nyt hyvä yhteenpuhaltamisen henki, autamme toisiamme esimerkiksi henkilökunnan hankkimisessa ja keskustelemme konsepteista.

Sillä on iso merkitys, että takana on nyt pari hyvää vuotta.

– 90 prosenttia tämän vuoden avauksista on jo alalla toimivia. Me on avattu taloudellisen ahdingon aikaan, selviydytty ja pystytty kasvamaan, mikä osoittaa että toimimme terveellä pohjalla.

Alkuvuodesta ihmeteltiin, riittääkö kaikille uusille ravintoloille asiakkaita – vuoden mittaan on huomattu että riittää.

Buumi ei hellitä Helsingissä lähiaikoina. Kauppakeskuksiin on tulossa pian kymmeniä uusia ravintoloita ja Jätkäsaaressa herätellään henkiin L3-makasiinia.

Lisää ravintolaryppäitä tulossa

2016 Itiksessä ovat avanneet muun muassa Kakkugalleria, Espresso House, Namaskaar, Pancho Villa, Fafa´s, Lucky Bastard, Pastaboxi ja Starbucks.

2016 Kampin kauppakeskuksessa avasi kesällä 6 k Foodmarket ja joulukuun alussa kymmenen ravintolan Kortteli. Kaikkiaan ravintoloita on jo nelisenkymmentä.

2017 Ison Omenan ravintolamaailmassa avaa noin 30 ravintolaa: Aangan, Dim Sum, Fafa´s, Fuku, Kimchi Wagon, Lucky Bastard, Momotoko, Pasta Box, Pizzarium, Rosso, Salaattiasema, Street Gastro, Chalupa, Kung Food Panda, Picnic, Starbucks ja Tsuru.

2017 Tapiolan AINOA laajenee ja ravintolapalvelut monipuolistuvat. Tulossa ovat muun muassa Sandro, Street Gastro, Pizza Hut, Subway ja Fafa’s sekä Fazer Café, Kaisan Café ja Jungle Juice Bar.

2017 Itäkeskuksen uuden Citymarketin I vaihe tuo mukanaan runsaasti ravintoloita ja kahviloita.

2018 Kalasataman Redissä avaa ovensa yhteensä 38 ravintolaa, kahvilaa, baaria ja take away-pistettä. Kaikki tilat on jo varattu. Luvassa on esimerkiksi katuruokaa, sushia, gourmet-pizzaa ja Lähi-idän makuja. Yritysten joukossa on muun muassa amerikkalaistyylistä hiiligrilliä, pienpanimoa, kakkukahvilaa ja salakapakkaa.

2019 valmistuu Pasilan Tripla. Ravintolamaailman tiloista jo yli 20 paikasta on solmittu vuokrasopimukset ja lähes kaikista on neuvottelut parhaillaan käynnissä. HOK Elannon ravintoloiden käyttöön on yksistään tulossa noin 900 neliömetriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 2. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 3. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 4. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 5. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 5. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 15. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.