Parkkipirkko saa bonusta? Tarkastaja kyttää kellon kanssa? Lue 11 väitettä ja vastausta pysäköinninvalvonnasta

Pysäköinninvalvojat ja poliisi valvovat tänä kesänä tehostetusti autojen lastaamista Helsingin keskustassa. Arkisto

Riikka Jokinen

Pysäköinnintarkastajien käyttämistä keinoista kuohahti keskustelu viime viikolla, kun autoilija näki yksityisen parkkifirman työntekijän laittavan tulitikun hänen autonsa eturenkaan luo.

Keskustelijat arvasivat heti, että tikun tarkoituksena on kertoa, onko autoilija käynyt muuttamassa pysäköintikiekon aikaa kesken pysäköinnin vai onko hän oikeasti poistunut autollaan ruudusta ja tullut myöhemmin takaisin.

Mutta käyttävätkö kaikki pysäköinnintarkastajat todella tulitikkuja työssään? Entä saavatko parkkipirkot bonusta hyvin tehdystä työstä?

Esitimme Helsingin kunnalliselle pysäköinninvalvojalle Kaija Kossilalle 11 yleisesti kuulta väitettä liittyen pysäköinnintarkastajan työhön. Näin hän vastaa:

Pysäköinnintarkastajat käyttävät tulitikkuja testatakseen, onko autoa liikutettu. – Kun aikarajoitus on esimerkiksi 24 h, kiekolla enimmäisajan noudattamista ei pysty osoittamaan eikä valvomaan. Tällöin pysäköinnintarkastajat pöytäkirjaavat valvontansa yhteydessä paikalla olevat ajoneuvot, ja aikarajoitteen kulumisen jälkeen tarkistavat aikarajoitteen noudattamisen. – Tulitikun avulla ei asiaa ole ohjeistettu valvomaan eikä renkaaseen liidulla piirrettävällä merkillä (esimerkiksi Yhdysvalloissa joissakin kaupungeissa asiaa voidaan ilmeisesti merkin avulla valvoa).

Pysäköinnintarkastajat kyttäävät kellon kanssa tiettyjä autoja ja iskevät heti, kun parkkiaika on kulunut umpeen. –Kysymyksessä kuvantunlainen ei kuulu toimintatapoihimme.

Sää voi vaikuttaa siihen, kuinka herkästi virhemaksu määrätään. Runsaslumisina talvina väärinpysäköivä saa helpommin ymmärrystä. –Vaikeita sääolosuhteita ei voida ottaa huomioon pysäköinninvalvonnassa. Esimerkiksi runsaasta lumesta johtuvia hankalia olosuhteita ei voi huonontaa piittaamattomalla pysäköinnillä.

Pysäköinnintarkastajat eivät sakota diplomaattiautoja, koska virhemaksuja ei käytännössä koskaan makseta. –Kuluvana vuonna 7. joulukuuta mennessä on diplomaattiajoneuvoille annettu 375 virhemaksua. Virhemaksuja myös maksetaan.

Pysäköinnintarkastaja ei anna virhemaksuja kaupungin työntekijöiden ajoneuvoille, vaikka auto olisi pysäköity väärin. –Kunnallinen pysäköinninvalvonta on viranomaistoimintaa ja kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti. Kun pysäköinnintarkastaja toteaa valvonnan yhteydessä ajoneuvon olevan virheellisesti pysäköity, tulee tästä antaa virhemaksu. Päätöksen tekemiseen ei vaikuta se, kenen ajoneuvosta on kysymys.

Runsaasti virhemaksuja antava valvoja palkitaan bonuksella. –Kunnalliset pysäköinnintarkastajat eivät ole provisiopalkalla, eikä virhemaksujen määristä saada bonusta.

Jo yhden minuutin ylitys parkkiajassa tuo virhemaksun. –Pysäköinnintarkastajat valvovat GSM-maksamista suoraan palvelun toimittajien järjestelmistä. Jos maksu on umpeutunut juuri, ei järjestelmä anna tästä tietoa. Muutaman kerran on sattunut niin, että virhemaksu on annettu juuri, kun maksuaika on umpeutunut.

Pysäköinnintarkastaja voi antaa joskus pelkän huomautuksen, jolloin virheestä ei joudu maksamaan euroakaan. –Koko pysäköintiajastahan on maksu suoritettava, mutta pysäköinninvalvonnasta annetun lain mukaan voidaan antaa myös huomautus, mikäli virhe on ollut vähäinen.

Hyvällä selityksellä pysäköintivirhemaksusta voi selvitä joskus puhumalla. –Virhemaksusta voi tehdä oikaisuvaatimuksen ja jos oikaisuvaatimusmenettelyssä annettuun päätökseen ei ole tyytyväinen, voi siitä valittaa hallinto-oikeuteen ja aina korkeimpaan hallinto-oikeuteenkin asti. Näyttö ja perustelut saattavat johtaa toisenkinlaiseen lopputulokseen.

Haistattelu pysäköinnintarkastajalle voi viedä käräjille tai tuoda lisärapsut. –Uhkaavissa tilanteissa otetaan yhteys poliisiin.

Muuttoauto saa olla väärinpysäköitynä ainakin ohimenevästi jonkin aikaa. – Purkamiseen ja lastaamiseen sallittuja ensisijaisia paikkoja ovat tietenkin ns. sallitut pysäköintipaikat, pysäköintikiellot ja ajorata, mikäli sillä ei ole voimassa pysäyttämiskielto. Jalkakäytävälle / pyörätielle voi pysäyttää lyhyeksi ajaksi lastaamista ja purkamista varten, jos muuta paikkaa ei ole. Tästä ei saa aiheutua kohtuutonta haittaa jalankulkijoille / pyöräilijöille.

Lue myös aiempi uutinen:Tiesitkö tätä parkkipirkkojen ovelaa kikkaa? Paljastaa heti, onko autoa liikutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 2. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 5. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 9. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 12. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 13. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 14. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 15. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.