Suomen Leijona "väärissä käsissä" – Finlaysonin tempaus vihastuttaa ja ihastuttaa Facebookissa

Tekstiilivalmistaja Finlayson toivoo, että suomalaiset suunnittelisivat 100 uutta Leijona-vaakunaa. Finlaysonin Facebook-sivu

Juha Salonen

Tekstiiliyritys Finlayson julistaa tavallisuudesta poikkeavan suunnittelukilpailun itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Yhtiö julistaa avoimen suunnittelukilpailun kaikille suomalaisille. Sen tavoitteena on suunnitella nykyisen vaakunaleijonan kaveriksi sata uutta leijonaa.

Yhtiö aikoo suunnitella yhdessä valittujen leijonatöiden tekijöiden kanssa leijona-aiheisen tuotesarjan vuoden 2017 aikana.

Lähtökohtana on "kadotetun vaakunaleijonan" palauttaminen koko kansan omaisuudeksi. Finlaysonin huolena on, että leijona on joutunut "vääriin käsiin".

– Sen ympärille on rakentunut syrjivää ilmapiiriä ja merkityksiä, joita on vaikea tunnistaa isänmaallisuudeksi. Samalla isänmaallisuuteen on liitetty suvaitsemattomia piirteitä, Finlayson perustelee.

Finlayson haluaa perustaa leijonaperheen, josta jokainen voi valita ja löytää oman leijonansa.

– Jollekin leijona voi olla tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden symboli, toiselle demokratian ja yhdessä tekemisen symboli, kolmannelle toimeliaisuuden ja ahkeruuden symboli, yhtiö maalailee.

Finlaysonin Facebook-sivuilla tempaus on saanut ristiriitaisen vastaanoton Osa kommentoijista pitää tempausta mauttomana ja ihmettelee, miksei vanhaa leijona-symbolia voitaisi vain alkaa käyttää laajemmin. Kriitikoiden mielestä "suvaisevaisto" on itse hylännyt kansallisen symbolin ja leimannut sen kantajat rasisteiksi.

–Minun mielestäni se ei ole missään väärissä käsissä yleisesti koskaan ollut. Leijonakoruja- ja tekstiilejä on lapsesta vaariin kaikenikäisillä ihmisillä. Vai onko väärin, et leijona edustaa rakkautta ja ylpeyttä, jota kantaja tuntee Suomea kohtaan?Tämä on ehkä älyttömin kampanja mitä mikään suomalainen lafka on tehnyt pitkään aikaan, kirjoittaa eräs Facebook-käyttäjä.

Kiitosta tulee puolestaan kirjoittajilta, jotka kokevat Finlaysonin ottavan vähemmistöjen aseman tosissaan ja tuulettavan Suomi-kuvaa.

–Leijona ja Suomen lippu kuuluvat meille kaikille suomalaisilleihonväristä, seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kielestä tai uskonnosta riippumatta. Se on kaikkien suomalaisten omaisuutta ja yhteisen kansallisen identiteetin symboli, muistuttaa yksi kommentoijista.

Leijona-vaakunasta on tullut kiistelty symboli ja siitä on taitettu peistä eduskunnassa asti.

Helsingissä nousi äskettäin nousi valtava kohu, kun helsinkiläisen koulun opettaja kielsi alakoukulaista käyttämästä leijonariipusta koulussa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Saako etunimi olla Suomen-Leijona? Nyt sinä saat vaikuttaa
    21.6.2016 13:09

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut