Meksikolaisen gastrodiplomatian viesti:" Kokkaa hyvällä fiiliksellä ja vähintään kymmenelle"

RUOKA Meksikon suurlähetystö lennätti Suomeen kokin opettamaan autenttisia makuja.

Keittiömestari David Lado Memije ja diplomaatti José Alvarado yhdistivät voimansa Meksikon suurlähetystön projektissa, jossa suomalaisille opiskelijoille opetettiin perinteisten kotiruokien salat.– Mikään ei voita kunnon kotiruokaa, miehet totesivat yksissä tuumin ravintolakoulu Perhossa. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Toisin kuin moni meistä suomalaisista helposti ajattelee, ei tex-mex ole meksikolaista perinneruokaa.

– Ei, ei, ei! Sillä ei ole mitään tekemistä aidon meksikolaisen ruuan kanssa, parahtavat yhteen ääneen meksikolainen keittiömestari David Lado Memije ja Meksikon suurlähetystössä Helsingissä työskentelevä diplomaatti José Alvarado

–Meidän perinnereseptimme ovat ikivanhoja, kun tex-mex on amerikkalaisten keksintö.

Miehiä yhdistää gastrodiplomatia, jonka tavoite on tutustuttaa suomalaiset ravintola-alan opiskelijat aitoon meksikolaiseen ruokaan. Tavoitteen toteuttamiseksi Meksikon suurlähetystö on lennättänyt keittiömestarin Suomeen kolmeksi viikoksi.

– Meksikolainen ruoka lisättiin Unescon kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2010, miehet muistuttavat.

– Olemme ruokakulttuuristamme hyvin ylpeitä, kuten kaikki meksikolaiset, myös nuoret.

Kaksikko kertoo, että vaikka fuusiokeittiö on Meksikossakin suosittu trendi, syödään kodeissa ruokia, joiden valmistaminen kulkee suvussa sukupolvelta toiselle.

– Loppujen lopuksi kyse on siitä, että maut ovat tuttuja ja aika yksinkertaisia, keittiömestari David Lado Memije sanoo.

– Nostalgia on olennainen osa makunautintoa, ja se, että ruoka on tehty suurella sydämellä suurelle joukolle rakkaita ihmisiä.

Meksikolaisen gastronomian juuret juontavat jo asteekkien aikoihin. Sen jälkeen ruokakulttuuriin antoivat osansa niin espanjalaiset, portugalilaiset, ranskalaiset ja jopa itävaltalaiset.

Keittiömestarin mukaan tärkeintä on, että ruokaa tehdessä on hyvä fiilis.

–Kokin pahantuulisuus maistuu ruuassa heti!

Suomalaisille kotikokeille kaksikko tarjoaa ohessa kolme meksikolaista perinneruokareseptiä. Koska kriteerinä on se, että raaka-aineiden pitää löytyä tavallisista suomalaisista ruokakaupoista, karsiutuu joukosta molempien herrojen oma suosikki Salsa de Chicharron.

–Niin. Suomesta ei tosiaan taida saada siannahkaa kovin helposti, miehet miettivät hieman osaa ottavan oloisina.

–Se on sääli. Siannahka on mahtava raaka-aine.

Hetken harkinnan jälkeen kotikokeille valitaan helppotekoinen kolmikko: lasagnea muistuttava tortillapiiras, hernekeittoa muistuttava mustapapukeitto ja hyvin tunnettu guacamole, jonka lukuisat versiot saavat meksikolaiset puistelemaan päitään.

–Guacamolea on varioitu ympäri maailman, mutta ne ovat vain väärennöksiä.

Raaka-aineiden rajoitukset on nyt huomioitu, mutta annosmääristä keittiömestari ei jousta. Ehdotus neljän hengen resepteistä saa hänet nauramaan epäuskoisesti.

–Kymmenen hengen resepti on ilman muuta vähimmäismäärä. Pitäähän ruokaa riittää monelle ihmiselle, kun sitä kerran tehdään!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.