Pizzanhimoisella "Jonilla" härskit keinot: Iskee kadulla ja huijaa ketä tahansa – kerro aina poliisille!

RIKOS Nuori mies vetoaa ihmisten haluun auttaa, pyytää ohikulkijoilta puhelinta lainaksi ja tekee ison puhelinlaskun.

Kun Keski-Uusimaa lokakuussa kertoi puhelinhuijauksen kohteeksi joutuneesta Miska Penttisestä, lehdelle ilmoittautui muitakin huijarin uhreja.

Riitta Suomalainen

Ainakin viisi ihmistä on joutunut Joni-nimeä käyttävän puhelinhuijarin uhriksi ja lisäksi on niitä, jotka eivät ole kännykkäänsä tälle lainanneet.

– Oma äitini sai äsken mobiilimaksupalvelun kautta noin 60 euron PizzaOnline -laskun lainattuaan puhelintaan hetkeksi apua pyytäneelle pojalle, huijatuksi joutuneen vanhuksen tytär kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle

Huijauksesta on tehty rikosilmoitus.

Tyttären omassa tuttavapiirissä on lisäksi kaksi muuta, joiden kännykkää huijari on Keski-Uudellamaalla Tuusulassa kalastellut.

Toinen heistä ei puhelintaan lainannut, mutta toinen lainasi ja maksoi sen seurauksena puhelinlaskussaan sadan euron pizzalaskun

Tähän mennessä ilmi tulleissa tapauksessa huijari on toiminut saman kaavan mukaan. Hän on pyytänyt kohteliaasti puhelinta lainaksi soittaakseen itselleen kyydin.

–Samalla tavalla hän toimi tälläkin kertaa. Puhelu kesti vain hetken ja äiti seisoi koko ajan vieressä, kun poika "puheli" isälleen.

Todellisuudessa poika ei puhu kenellekään, vaan naputtelee kännykkään ison pizzatilauksen, kiittää puhelimen lainaajaa ja valehtelee, että häntä tullaan pian hakemaan.

– Hetken päästä äitini näki, että pojan seuraan liittyi isompi joukko teini-ikäisiä, joten ainakin tällä kertaa "Jonilla" oli seuraa kulman takana.

"Joni" ei piittaa siitä, keneltä hän varastaa. Nuoren pikkurikollisen uhreiksi on joutunut sekä nuorempia että vanhempia ihmisiä.

Huijari-Joni tilaa pizzansa PizzaOnline –palvelusta, jonka listoilla on useita ravintoloita. Palveluun rekisteröidytään, mutta sen voi tehdä millä nimellä ja tiedoilla tahansa, koska niitä ei tarkisteta. Myös pizzan voi tilata mihin osoitteeseen tahansa.

PizzaOnline on mobiilimaksupalveluja tarjoavan AinaPayn asiakas. Tieto puhelinnumerosta, josta pizzatilaus on tehty, rekisteröityy AinaPaylle.

Puhelimen omistaja tunnistetaan sim-kortin perusteella. Kun omistaja on tunnistettu eikä estettä ostolle ole palveluestojen tai maksamattomien puhelinlaskujen takia, maksu hyväksytään.

Puhelimen omistaja maksaa ostokset puhelinlaskunsa yhteydessä ja AinaPay tilittää maksut palvelua tarjoavalle yrittäjälle.

"Jonin" toiminnasta kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa.

Tee aina rikosilmoitus!

Rikosilmoitusta varten tarvitaan...

Mahdollisimman tarkka kuvaus siitä mitä, miten, missä ja milloin on tapahtunut.

Tekijän tuntomerkit (ikä, pituus, vartalo, kasvojen erityispiirteet, silmien väri, hampaat, puhe, kädet, liikkuminen, pukeutuminen) tai nimi, jos se on tiedossa.

Minne päin ja miten tekijä pakeni (autosta rekisterinumero ja muut tuntomerkit).

Tekijän vaarallisuus (aseistautuminen, mielentila jne.).

Lisätietoja: www.poliisi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.