Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luteiden puremat piinasivat naista – VVO ei alentanut vuokraa eikä korvannut irtaimistovahinkoja

VVO:n vuokratalossa Helsingin Hämeentiellä asunut nainen kertoo kauhistuneensa asuntonsa ludeongelmasta.

–Muutin asuntoon keväällä, mutta asuntonäytössä kukaan ei kertonut, että talossa on havaittu aiemmin luteita.

–Syksyllä ihooni alkoi ilmestyä puremia, joihin hain lääkäriltä lausunnon, hän kertoo.

Tämän jälkeen nainen alkoi selvittää asiaa. Hän kuuli naapurilta, että ainakin yhdessä asunnossa on torjuttu aiemmin luteita.

Myös naisen omassa asunnossa tehtiin ludekartoituksia ja -torjuntoja syksyn aikana useita kertoja. Varsinaisia luteita ei löytynyt.

Asukas on kuitenkin pettynyt VVO:n tapaan hoitaa asiaa. Hänen mukaansa ongelmaan suhtauduttiin välinpitämättömästi ja puutteellisesti eikä hän useinkaan saanut vastauksia kysymyksiinsä.

–Tuntuu, että asiaan suhtauduttiin vähättelevästi, sillä minulla ei ollut muita todisteita kuin puremat.

Hän olisi toivonut, että torjuntaa olisi tehty koko talossa eikä vain yksittäisessä asunnossa.

–Yhden asunnon myrkytys ajaa käsittääkseni luteet vain toiseen asuntoon eli ongelma siirtyy ja leviää.

–Asunnon jalkalistatkin olivat osin irti ja niiden takana seinä oli ihan haperoa. Sitä kautta luteet varmaan pääsevät liikkumaan, mutta tälle ei tehty mitään.

Lopulta tilanne kärjistyi siihen, ettei nainen enää halunnut asua asunnossaan. Hän muutti pois ja hävitti sänkynsä, sohvansa ja muuta irtaimistoa.

Hän kertoo pyytäneensä VVO:lta jo aiemmin vapautusta tai alennusta vuokrasta ja korvauksia irtaimistovahingoista. Vaatimuksiin ei suostuttu.

Nyt hän valmistelee valitusta kuluttajariitalautakuntaan.

–On järkyttävää, miten VVO kohtelee hyvin käyttäytyviä, kunnollisia ja ajallaan vuokransa maksavia asukkaita.

–Olen myös pöyristynyt, vaikka kerroin oman irtisanomiseni syyksi ludeongelmat, asuntoa näytettiin nopeasti uusille vuokralaisille, hän päättää.

Ongelma poistetaan ensin ja vasta tämän jälkeen asunto asutetaan."

VVO-yhtymä Oyj:n asumisen palveluiden yksikönjohtaja Pia Jaakola myöntää, että Hämeentielle on tehty syksyn aikana useita ludekartoituksia.

–Vaikka ludehavaintoja ei olisi löytynytkään, olemme varotoimenpiteenä tehneet myös torjuntakäsittelyjä, mikäli asukkaalla on ollut vahva epäily luteista.

Jaakolan mukaan luteet ovat jonkin verran lisääntyneet VVO:n vuokra-asunnoissa ihmisen liikkuvuuden kasvun myötä.

Hänen mukaansa VVO tilaa aina torjunnan yhteistyöurakoitsijaltaan, kun saa asukkaalta epäilyn luteista. Tämän jälkeen urakoitsija kartoittaa asunnon ja aloittaa myrkytyksen ongelman todettuaan.

–Ongelmina luteissa on usein se, että ne siirtyvät kannan kasvaessa asunnosta toiseen ja ongelman aiheuttava asunto ei ole joko kiinnostunut tai tiedosta ongelmaa, jolloin tästä ei myöskään meille tule tietoa.

Torjunnan onnistuminen vaatii aina asukkaan yhteistyötä.

–Urakoitsija kertoo asukkaalle vaadittavat toimenpiteet. Mikäli näitä ei tehdä, ongelma useimmiten jatkuu. On kiinteistön omistajan intressi saada kyseiset ongelmat välittömästi kuntoon. Asiaan suhtaudutaan aina asian vaatimalla vakavuudella.

Asukas ei ole Jaakolan mukaan oikeutettu vuokrahyvitykseen, jos huoneisto on luteista huolimatta asumiskelpoinen. Huonekalujakaan ei usein korvata.

–Jos vuokranantaja on viipymättä luteista tiedon saatuaan ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin niiden torjumiseksi, ei vahingonkorvausvelvollisuutta ole. Vuokranantaja on vastuussa vuokralaiselle aiheutuneesta vahingosta ainoastaan, jos se on aiheutunut vuokranantajan toimenpiteestä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta.

Jaakolan mukaan vuokra-asuntoon ei myöskään asuteta uutta asukasta, jos ludeongelma on havaittu.

–Ongelma poistetaan ensin ja vasta tämän jälkeen asunto asutetaan. Mikäli ongelma on juuri ennen uutta asukasta hoidettu kuntoon, ilmoitamme siitä asukkaalle, hän sanoo.