7.-luokkalainen Arttu ei voi mennä kouluun ­­– vihaisten äitien protesti tänään illalla

HOMEKOULUT Artulle ei löydy kotikaupungista sellaista koulua, jossa seiskaluokkalaisen oireet eivät pahenisi.

Espoolaisen Artun elämä on tällä hetkellä hyvin erilaista kuin keskivertoseiskaluokkalaisen. Arttu käy kotikoulua pakon sanelemana. Espoosta ei ole löytynyt sellaista koulua, jossa homeelle ja kemikaaleille herkistyneen pojan oireet eivät pahenisi.

Migreeniä, niveloireita ja pyörrytystä.”

Sisäilmaongelmien sairastuttamien lasten äidit ovat perustaneet Vihaiset äidit -ryhmän kiinnittääkseen huomiota kouluissa ja päiväkodeissa sairastuneisiin lapsiin.

–Me vihaiset äidit toivomme, että keskustelussa nostettaisiin rakennusten sijaan keskiöön lapsi. Kuinka lapsi kokee sen, että voi huonosti koulua käydessään. Ja kuinka sairastunutta lasta voidaan tukea, sanoo vihainen äiti, espoolainen Maria Vuorialho

Vuorialho muistuttaa, ettei lasten sisäilmaoireilua saa vähätellä eikä rakennusten sisäilmaongelmia salata.

–Julkisten tilojen tutkimusraporttien tulee olla kokonaisuudessaan kaikkien saatavilla, Vuorialho vaatii.

Myös Vuorialhon oma lapsi saa aiemman homealtistuksen vuoksi oireita osassa koulunsa tiloista. Oireilu on lähinnä silmien kirvelyä ja vuotamista sekä päänsärkyä.

–Opettajat ovat suhtautuneet hyvin. Lapsi on saanut istua lähellä ikkunaa, jota on tarpeen mukaan saatettu avata. Joskus hän on saanut tehdä ryhmätyötä eri tilassa kuin siinä missä oireita esiintyy, Vuorialho kertoo.

– Näillä ensiapuratkaisuilla oma lapseni on pystynyt käymään omassa koulussaan, mutta on myös monia, joilla herkistyminen on jo paljon voimakkaampaa.

Vuorialho huomasi itse lapsensa oireet.

–En tiedä, olisiko kukaan huomannut lapseni sisäilmaoireilua, jos minulla äitinä ei olisi aiheesta omakohtaista kokemusta ja jos lapsi ei itse osaisi yhdistää oireitaan tiettyihin tiloihin.

Artun perheen hurja tarina alkaa helsinkiläisessä päiväkodissa tehdystä kosteusvauriokorjauksesta pojan ollessa kaksivuotias. Lattiat avattiin auki, vaikka lapset olivat paikalla. Arttu sairastui keuhkoputkentulehdukseen ja lopulta hänelle puhkesi astma. Seuraavina vuosina poika sairasteli paljon, mutta Artun äiti Eeva Kurenniemi uskoi kaiken johtuvan astmasta. Myöhemmin päiväkoti jouduttiin sulkemaan homeen vuoksi.

Huono onni jatkui, sillä myös perheen asunnossa oli kosteusvaurio. Perhe muutti ja Kurenniemi näki vaivaa löytääkseen terveen koulun. Rehtori vakuutti, että koulurakennus on kunnossa, mutta Wilmaan kirjattiin lukukaudessa 240 poissaolomerkintää ja lopulta poika sairastui keuhkokuumeeseen.

–Sain sisäilmaraportit ja selvisi, että opettajiakin oli sairauskierteessä. Rehtori oli kyllä tiennyt sisäilmaongelmista, Kurenniemi kertoo.

Myöhemmin poika altistui myös kemikaaleille kodin lattian askeläänieristeen kemiallisen vaurion ja koulun kosteusongelmakorjauksen desinfioinnin vuoksi. Tästä lähtien perhe on etsinyt lapselle sopivaa koulua niin Vantaalta kuin Espoostakin. Laihoin tuloksin.

–Kun poika yritti mennä kouluun, hänelle tuli hengitystieoireiden lisäksi migreeniä, niveloireita, pyörrytystä ja astman paheneminen. Arttu vietti monta kuukautta vuodepotilaana.

tervettä kotia ja päätyi Espooseen. Kurenniemi soitti Tilapalvelut-liikelaitokseen.

–He eivät osanneet suositella mitään koulua. Millä tavalla homevaurio määritellään, ainahan ylläpitoon kuuluvat remontit, asiaa pyöriteltiin, Kurenniemi kertoo.

Kurenniemet ovat nyt tilanteessa, ettei heille enää riitä se, ettei koulussa ole kosteusvauriota. Uusissa kouluissa pintamateriaalit ovat ongelma. Maaleista ja jopa kouluissa käytetyistä voimakkaista pesuaineista tulee oireita.

Tällä hetkellä Arttu voi hyvin, jos saa olla mahdollisimman paljon luonnossa ja mökillä maalla. Äiti ja isoäiti auttavat kotikoulun käynnissä. Kavereita poika näkee harvakseltaan.

–Näin herkistyneille lapsille pitäisi olla heille räätälöidyt tilat, Kurenniemi sanoo.

Vihaiset äidit vaativat lapsilleen puhdasta sisäilmaa

Vihaiset äidit -ryhmä järjestää hiljaisen mielenilmauksen maanantaina 21.11. kello 18–19 muistuttaakseen lasten oikeudesta terveeseen sisäilmaan.

Kynttilöitä sytytetään parillakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Helsingissä protesti on Kolmen sepän patsaan luona ja Espoossa Leppävaaran kirjastolla.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut