Suomenlahdessa on suolaa enemmän kuin kertaakaan 50:een vuoteen – odotettavissa sakeaa leväpuuroa kesällä

Suomenlahdessa on mitattu erittäin suolaista vettä tällä viikolla. Tutkijat otaksuvat, että tulossa voi olla erittäin pahoja leväkukintoja tulevina kesinä.

Helsingin ympäristökeskuksen mittauksissa havaitut korkeat suolapitoisuudet ovat Pohjanmereltä Itämerelle tulleiden niin sanottujen suolapulssien seurausta. Vettä on virrannut Tanskan salmien kautta normaalia huomattavasti enemmän.

Suolapulssien vaikutus näkyy nyt ympäristökeskuksen mukaan myös Helsingin ja Uudenmaan rannikolla.

Helsingin edustalla 46 metrin syvyydessä tehtiin 16.11. normaalista hyvin poikkeavia havaintoja meriveden laadusta.

Veden suolaisuus pohjan lähellä oli 8,03 promillea, kun taas normaalit arvot alueella tähän vuodenaikaan ovat noin 5,5–6,0 promillen välillä.

Helsingin ympäristökeskus on mitannut meriveden suolapitoisuuksia vuodesta 1967 lähtien. Nyt mitattu suolapitoisuus on koko mittaushistorian korkein.

Samaan aikaan alueen veden happipitoisuus oli laskenut voimakkaasti ja ravinnepitoisuudet olivat nousseet viisinkertaisiksi edelliseen havaintokertaan verrattuna.

Suolapulssit hapettavat Itämeren pääaltaan syvänteiden vesiä, mutta samalla työntävät vanhaa suolaista, hapetonta ja hyvin ravinteikasta vettä Suomenlahdelle ja heikentävät voimakkaasti Suomenlahden syvänteiden tilaa.

Vaikutukset näkyvät myös rannikolla, kun Itämeren pääaltaalta työntyvien vesimassojen tilavuus on tarpeeksi suuri.

Ympäristökeskus tähdentää, että Suomenlahdelle työntyvät hapettomat ja ravinteikkaat vedet heikentävät pohjaeliöstön tilaa ja saattavat aiheuttaa tulevina vuosina normaalista voimakkaampia sinileväkukintoja.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut