Myös kokoomus heräsi loikanneen Saido Mohamedin rikosepäilyyn – "Kyllä tästä keskustella täytyy"

Helsingin kokoomus aikoo ryhtyä keskustelemaan siitä, kuinka se suhtautuu varavaltuutettu Saido Mohamediin, joka toimi viime kesään saakka kokoomuksen jäsenenä.

Helsingin poliisi kertoi tänään ryhtyneensä tutkimaan Mohamedin toimia törkeänä rahanpesuna, josta voi seurata vankeutta neljästä kuukaudesta jopa kuuteen vuoteen.

Mohamedin sisar sai viime viikolla tuomion törkeästä petoksesta. Tuomion mukaan sisar oli erehdyttänyt Kelan maksamaan hänelle perusteettomasti lapsilisiä noin 44 000 euroa vuosina 2003–2013.

Se, kenelle tai mihin rahat menivät, on edelleen hämärän peitossa. Siskon ja oikeudessa kuullun todistajan mukaan Saido Mohamed olisi käyttänyt ne muun muassa henkilökohtaisten laskujensa maksamiseen.

Saido Mohamed on tällä hetkellä vihreiden varavaltuutettu. Hän loikkasi kokoomuksesta vihreisiin viime kesäkuun alussa. Poliisi tutkii Mohamedin toimia törkeänä rahanpesuna ajalta 2003–2013, jolloin hän oli kokoomuksen jäsen ja puolueen ehdokkaana kuntavaaleissa.

Helsingin kokoomuksen puheenjohtaja Pekka Majuri kertoo, että tähän mennessä ex-kokoomuslaisen Mohamedin tapauksesta ei ole keskusteltu puolueen tai piirijärjestön johtavissa elimissä.

– Mutta kyllä nyt tuntuu siltä, että tämä asia on ilman muuta syytä ottaa keskusteluun, vieläpä melko pikaisestikin. Uskon, että viimeistään ensi viikon alussa tällainen keskustelu käydään, Majuri arvioi.

– Pitää kuitenkin muistaa, että Mohamed ei ole enää kokoomuksen jäsen. Jos hän olisi edelleen meidän jäsenemme, silloin rikosepäilyn seurauksista keskusteltaisiin varmaankin Helsingin piiritoimistossa ja valtuustoryhmässä.

Vielä tiistainaHelsingin vihreiden puheenjohtajaMaria Halonenei nähnyt tilannetta erityisen huolestuttavana oman puolueensa kannalta.

– Saido on itse kertonut puolueelle tästä tilanteesta ja ilmoittanut samalla vetäytyvänsä kuntavaaliehdokkuudesta. Häntä ei ole tuomittu mistään rikoksesta, eikä häntä ole epäilty eikä edes kuulusteltu asiasta, Halonen muistutti tiistaina.

Siitä, onko tällä tapauksella vaikutusta vihreiden maineeseen, Halonen ei omien sanojensa mukaan ole kovinkaan huolissaan. Vihreiden valtuustoryhmä keskusteli tapauksesta eilen keskiviikkona.

Saido Mohamedin entistä puoluetta Helsingissä johtavan Pekka Majurin mukaan horjahtanutta kokoomuksen jäsentä voidaan ojentaa monella tavoin.

– Vähintäänkin varoitus tästä seuraisi, jos Mohamed olisi varavaltuutettuna kokoomuksen riveissä. Äärimmäinen muoto on tietenkin puolueesta erottaminen, mutta sellaista en kyllä muista meillä lähivuosina tapahtuneen, Majuri pohtii.

Majurin arvio on, että kokoomuksen luottamustoimista voidaan erota kesken kauden monella eri tavalla.

– Erottaminen on tietenkin yksi tapa, mutta sitten tietenkin voidaan sopia sisäisesti, että esimerkiksi rikoksesta epäilty eroaa luottamustoimistaan itse. Se on se pehmeämpi vaihtoehto, Majuri pohtii.

Saido Mohamedin mukaan hänen päätöksensä siirtyä kokoomuksesta vihreisiin kypsyi pitkään. Tärkeimpänä syynä puolueloikkaan olivat hänen mukaansa kokoomuksen arvot ja kokoomuslaisen sisäministerin johdolla tehty maahanmuuttopolitiikka, etenkin perheenyhdistämisen vaikeuttaminen.

Vihreän liiton valtuustoryhmän varajäsenenä Mohamed on toiminut 15. kesäkuuta alkaen.

Mohamed työskentelee Ihmisoikeusliitossa asiantuntijana.Liiton pääsihteeriKaari Mattilasanoi MTV:n uutisille torstaina, ettei esitutkinta vaikuta Mohamedin työsuhteeseen.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut