Aloite: Helsingin kaupungin palveluihin saatava wc-tilat muunsukupuolisille

Kaikkiin Helsingin kaupungin toimipisteisiin vaaditaan vähintään yhtä sukupuolineutraalia wc-tilaa, jota voivat käyttää henkilöt, jotka eivät esimerkiksi koe itseään yksiselitteisesti miehiksi tai naisiksi.

Asiasta on tehnyt aloitteen kaupunginvaltuutettu Anna Vuorjoki (vas.) ja allekirjoittajissa 17 valtuutettua.

Vuorjoki toteaa aloitteessaan, että perinteisesti wc-tilat on Suomessa sukupuolitettu erikseen naisille ja miehille. Tämä näkyy edelleen monissa kaupungin toimipisteissä, kuten sairaaloissa, kouluissa, liikuntapaikoissa, kirjastoissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa.

–Käytäntö tarjota wc-tiloja vain naisille ja miehille on syrjivä niille, jotka eivät sukupuolitu yksiselitteisesti naisiksi tai miehiksi, sanoo Vuorjoki.

–Esimerkiksi transsukupuoliselle tai muunsukupuoliselle henkilölle ei välttämättä löydy sopivaa wc-tilaa, mikä voi rajoittaa hänen liikkumistaan julkisissa tiloissa. Transihminen voi joutua käyttämään wc:tä, joka ei vastaa hänen sukupuoltaan.

Vuorjoen mielestä ei sinällään ole ongelma, että on olemassa erikseen naisille ja miehille osoitettuja wc-tiloja.

Niiden rinnalla pitäisi kuitenkin aina olla sukupuolineutraali vaihtoehto, joka sopii kaikille sukupuolesta riippumatta.

–Toinen mahdollisuus on, että kaikki wc-tilat ovat erillisiä koppeja, joita ei erotella sukupuolen mukaan, Vuorjoki esittää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut