Aloite: Helsingin kaupungin palveluihin saatava wc-tilat muunsukupuolisille

Julkisiin palveluihin kuten kouluihin, terveysasemille ja kirjastoihin vaaditaan vessoja, joita ei ole erikseen osoitettu naisille tai miehille. Pia Vakkari / Arkisto

Kaisa Paastela

Kaikkiin Helsingin kaupungin toimipisteisiin vaaditaan vähintään yhtä sukupuolineutraalia wc-tilaa, jota voivat käyttää henkilöt, jotka eivät esimerkiksi koe itseään yksiselitteisesti miehiksi tai naisiksi.

Asiasta on tehnyt aloitteen kaupunginvaltuutettu Anna Vuorjoki (vas.) ja allekirjoittajissa 17 valtuutettua.

Vuorjoki toteaa aloitteessaan, että perinteisesti wc-tilat on Suomessa sukupuolitettu erikseen naisille ja miehille. Tämä näkyy edelleen monissa kaupungin toimipisteissä, kuten sairaaloissa, kouluissa, liikuntapaikoissa, kirjastoissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa.

–Käytäntö tarjota wc-tiloja vain naisille ja miehille on syrjivä niille, jotka eivät sukupuolitu yksiselitteisesti naisiksi tai miehiksi, sanoo Vuorjoki.

–Esimerkiksi transsukupuoliselle tai muunsukupuoliselle henkilölle ei välttämättä löydy sopivaa wc-tilaa, mikä voi rajoittaa hänen liikkumistaan julkisissa tiloissa. Transihminen voi joutua käyttämään wc:tä, joka ei vastaa hänen sukupuoltaan.

Vuorjoen mielestä ei sinällään ole ongelma, että on olemassa erikseen naisille ja miehille osoitettuja wc-tiloja.

Niiden rinnalla pitäisi kuitenkin aina olla sukupuolineutraali vaihtoehto, joka sopii kaikille sukupuolesta riippumatta.

–Toinen mahdollisuus on, että kaikki wc-tilat ovat erillisiä koppeja, joita ei erotella sukupuolen mukaan, Vuorjoki esittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.