Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asianajaja: "Apu, jonka väsynyt vanhempi tarvitsee, kannattaa hakea muualta kuin lastensuojelusta"

LASTENSUOJELU Huoltajuuskiistoja 20 vuotta hoitanut asianajaja Marja Toivio sivaltaa kovin sanoin myös lastensuojelua.

Asianajaja Marja Toiviolla on 20 vuoden kokemus huoltajuuskiistoista. Lapsiin liittyvät oikeustaistot ovat muuttuneet raadollisemmiksi.

–Riidat ovat pahentuneet. Siinä vaiheessa, kun päädytään riitelemään tuomioistuimeen, mitään keinoja ei kaihdeta. Toisesta vanhemmasta kaivetaan sähköposteja ja vanhoja lääkärintodistuksia myöten kaikki menneisyys, jos ihminen on ollut esimerkiksi masennuksen takia terapiassa tai saanut sakot.

Toivion mukaan pariskunnan riidat tuodaan usein mukaan huoltajuuskiistoihin.

–Se on nykyään iso ongelma. Lapsen ja omat asiat sekoitetaan. Pahimmissa riidoissa etävanhempi eristetään ja vieraannutetaan lapsesta.

Toivio sivaltaa kovin sanoin myös lastensuojelua.

–Apu kohdennetaan sattumanvaraisesti. Vanhemmat eivät hyödy siitä, että joku tulee kotiin juttelemaan ja sanoo, että koitas nyt. Apu pitäisi olla konkreettista. Lastensuojelun työntekijöiden pitäisi jalkautua paljon nykyistä enemmän.

Toivio on nähnyt vierestä tilanteita, joissa lastensuojelun pitäisi ryhtyä nopeisiin huostaanottoihin. Toisessa tapauksessa taas huostaanottoon tai muihin järeisiin toimiin ryhdytään, vaikka niihin ei ehkä olisi tarvetta.

–Yhteydenotto saatetaan kääntää avuntarvitsijaa vastaan.Lastensuojelua ehdottomasti tarvitaan, mutta toimintatapoja pitäisi uudistaa. Toisaalta, jos uskoudut lastensuojelulle ja tulee avioero, lastensuojelu otetaan ikään kuin aseeksi, vaikka ihminen on ollut ihan normaalisti väsynyt.

Huoltajuusriitojen taustalla on usein katkeruus. Toivio kehottaakin, ettei huoltajuusriitoja ryhdyttäisi puimaan heti eron jälkeen, jolloin tunteet ovat pinnassa. Tavallisimmin riidat liittyvät erimielisyyteen siitä, kumman luona lapsi asuu.

–Ensin pitäisi selvittää oma pää ja sen jälkeen ryhtyä tekemään ratkaisuja.

Sovittelumahdollisuus on osaltaan vähentänyt oikeusriitoja. Suurin osa huoltajuusasioista sovitaan lastenvalvojan tai asianajajan luona. Eroissa naiset ovat aloitteellisempia.

–Pienten lasten vanhempien erot ovat ongelma. Mulla on tylsää, erotaan. Vanhemmat voisivat vähän enemmän sinnitellä. Eri asia on, jos perheessä on väkivaltaa tai alkoholismia.

Toivio käsittelee kokemuksiaan lastensuojelusta myös uusimmassa romaanissaan, Kuka lasta varjelee. Kirjassa asianajaja Katariina Elosalon neuvo yksinhuoltajaäideille on yksinkertainen: "Älä luota lastensuojeluun, vaikka olisit kuinka väsynyt." Kirjan tarinat ovat fiktiivisiä, mutta Toivio on törmännyt työssään vastaavanlaisiin tapauksiin.

– Konkreettinen apu, jonka väsynyt vanhempi tarvitsee, kannattaa hakea jostain muualta. Pelkkä puhe ei auta ihmistä.