Vihreiden Saido Mohamed vetäytyy kuntavaaleista sisaren petostuomion takia – "Käytti itse sisarelle tulleet lapsilisät"

Helsigin Uutiset kertoi aiemmin tiistaina Saido Mohamedin siskon saamasta petostuomiosta. Mohamedin sisko on ilmaissut olevansa tyytymätön tuomioon. Arkisto / Minna Harmaala

Riikka Jokinen

Helsingin vihreiden kuntavaaliehdokas Saido Mohamed vetäytyy kuntavaaliehdokkuudesta.

Hän kertooFacebook-päivityksessään syyksi käräjäoikeuden käsittelyn, jossa hän on ollut todistajana.

–Tällä hetkellä koen parhaaksi keskittyä kampanjoinnin sijaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen muilla keinoilla. Kiitos tukijoilleni ymmärryksestä, Mohamed kirjoittaa.

Helsingin käräjäoikeuden käsittely koskee Mohamedin siskoa. Sisko tuomittiin viime viikolla vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että sisar on erehdyttänyt Kelaa maksamaan perusteettomasti kolmesta alaikäisestä lapsesta lapsilisiä yhteensä yli 44 230 euroa. Lapsilisiä on maksettu vuodesta 2003 vuoteen 2013.

Sisar muutti lapsineen vuonna 2003 Britanniaan, mutta ei tehnyt ilmoitusta Kelalle asiasta.

Petosta pidettiin törkeänä, koska se jatkui yli kymmenen vuoden ajan.

Sisar kertoi kuulusteluissa antaneensa lapsilisiä koskevan lakkautusilmoituksen tekemisen Saido Mohamedin hoidettavaksi. Tästä ei ole kuitenkaan olemassa valtakirjaa.

Sisar kertoi myös kuulusteluissa, että Saido Mohamed käytti hänen pankkitiliään, koska sisar itse oli osaamaton hoitamaan asioitaan. Sisaren mukaan Saido Muhamedilla oli myös pankkitilin automaattikortti käytössään.

Sisaren mukaan Saido Mohamed käytti rahat omaan opiskeluunsa. Sisar sanoi kuulusteluissa, että sai hän tiedon lapsilisien maksamisesta vasta Kelan kautta vuonna 2014.

Yhden jutussa kuullun todistajan mukaan Saido Mohamed on tunnustanut sukulaisille käyttäneensä nostamansa lapsilisät.

Todistajana tapauksessa ollut Saido Mohamed kertoi puolestaan, että hän nosti kortilla rahaa sisaren tililtä ja lähetti rahat sisarelleen.

Mohamed kertoi myös, ettei hän ole hoitanut ennen vuotta 2015 sisarensa asioita Kelan kanssa eikä myöskään luvannut hoitaa lapsilisäasiaa muuton yhteydessä.

Käräjäoikeuden mukaan sisar ei ainakaan todisteina olleiden välityspalvelujen kautta saanut rahalähetyksiä Suomesta.

Oikeuden mukaan ei myöskään ole uskottavaa, että sisar olisi saanut rahoja muullakaan tavalla.

–Sen vuoksi väite, että hän ei ole itse saanut nostettua lapsilisärahoja, on uskottava, syyksilukemisen perusteluissa kerrotaan.

Oikeuden mukaan Mohamedin sisaren syyllisyyden arvioinnin kannalta sillä ei ole merkitystä, että jonkun muun olisi pitänyt ilmoittaa ulkomaille muutosta Kelaan.

–Hän on vastuussa ilmoittamisen laiminlyönnistä ja siten rahojen nostamisen jatkumisesta, tuomiossa todetaan.

Tämän takia sisar sai tuomion törkeästä petoksesta, ja hänet velvoitettiin korvaamaan Kelalle 36 000 euroa.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut Saido Mohamedia kommentoimaan asiaa.

Hän on puolustautunut Facebook-tilillään, ettei itse ollut syytettynä eikä häntä ole tuomittu.

–Haluan tehdä selväksi, että syytökset eivät kosketa minua. Olen ollut avoin ja yhteistyöhaluinen koko prosessin ajan, käyden jopa vapaaehtoisesti todistamassa osattomuuteni oikeudessa. Kuten päätöksestä selviää, myös Kela ja tuomioistuin ovat linjanneet syyttömyydestäni tapahtuneeseen, hän sanoo.