Houkuttaako lintulauta rottia? Ammattilainen kertoo vinkit talviruokintaan

Oikealla tavalla toteutettu lintujen talviruokinta ei hyödytä rottia. Mikäli lintuja ruokitaan pääsääntöisesti roikkuvista ruokinta-automaateista, rotat eivät niihin pääse käsiksi, arvioi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöasiantuntija Raimo Pakarinen

–Varsinaisia rottainvaasioita ei linturuokinnan takia ole Helsingissä ollut, mutta kyllähän rotat löytävät kaiken maahan pudonneen. Helsingissä on harrastettu jonkin verran lokkien ja varislintujen ruokkimista puistoissa tavalla, jossa leipäpaloja on heitelty kassista maahan. Sellainen menee usein suoraan rottien hyväksi, Pakarinen sanoo.

Puihin ripustettavia talipalloja ja ruokinta-automaatteja rotta ei samalla tavalla pysty hyödyntämään. Vaikka niistäkin putoaisi siemeniä maahan, haitta on silti Pakarisen mukaan vähäinen.

Ympäristökeskuksen mukaan yksittäisiä rottahavaintoja ei yleensä pidetä sellaisena terveyshaittana, joka aiheuttaisi toimenpiteitä.

Mikäli rottia on niin paljon, että niiden johdosta voi aiheutua terveyshaittaa, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen määrätä tarpeellisista toimenpiteistä vahinkoeläinten hävittämiseksi.

Ympäristökeskus ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytyksen suorittamisessa. Rotan ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle, ja häneen kannattaakin olla ensin yhteydessä.

Mikäli rottia esiintyy, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan ulkotiloissa rottien torjuntaan saa käyttää myrkkyjä vain rakennusten välittömässä läheisyydessä. Myrkkyvalmisteet ovat myrkyllisiä myös ihmisille, erityisesti lapsille, sekä muille nisäkkäille ja linnuille. Myrkytys voi tapahtua paitsi suun kautta myös hengitysteitse tai ihon kautta.

Rottaongelman ennaltaehkäisyssä tärkeää onkin huolehtia siisteydestä, hävittää ravinnonlähteet ja estää rottien pääsy rakennuksiin. Rottien torjunta loukuilla on haastavaa, koska rotta on epäluuloinen ja eikä mene helposti loukkuun.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut