Fortumin nykyvoimala voi jauhaa ydinsähköä vielä 2040-luvulla – "Teknisiä esteitä ei ole"

Loviisan ydinvoimalayksiköt saattavat jauhaa sähköä vielä vuosikymmeniä. FORTUM

Jyrki Hämäläinen

Energiayhtiö Fortum on kallistumassa hakemaan jatkoaikaa Loviisan ydinvoimalaitokselle.

Kahden voimalaitosyksikön nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

Fortumin toimitusjohtajalta Pekka Lundmarkilta kysyttiin äskettäin MTV:n Uutisextra-ohjelmassa, milloin yhtiö tekee päätöksen, jatkuuko ydinsähkön tuotanto Loviisassa.

Lundmark ei puhunut uuden useiden miljardien voimalan rakentamisesta tai lupahakemuksesta mitään.

–Teknisesti on mahdollista tehdä parannuksia, joiden avulla voitaisiin hakea käyttöiän jatkoa (nykyisille voimalaitosyksiköille). Tätä päätöstä ei ole vielä tehty. Se tulee olemaan meille puhtaasti kaupallinen päätös. Katsomme, kuinka isoja investointeja tarvitaan, ja miten kysynnän ja tarjonnan tasapaino kehittyy. Päätös tehdään lähivuosina, Lundmark sanoi.

Hänen mukaansa ydinvoimaa tarvitaan ”ainakin siirtymäkauden ajan”, kun hiilidioksidipäästöistä halutaan eroon. Fossiilisen tuotannon vähentämiseksi tarvitaan uusia investointeja, joita Lundmarkin mukaan pitää tehdä markkinaehtoisesti.

Suomessa ydinvoiman lupapäätökset valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö. Yli-insinööri Jorma Aurela sanoo, ettei asiantuntijana näe teknisiä esteitä, etteikö Loviisan yksiköitä voisi käyttää huomattavasti nykyisten käyttölupien umpeutumisvuosia pidempään.

–Kaikki voimalan osat voidaan vaihtaa, mutta reaktoria ei ole vaihdettu toistaiseksi missään.

Aurelan mukaan USA:ssa tutkitaan 80 vuoden ja Venäjällä 100 vuoden käyttöikää ydinvoimaloille. Maailman vanhin toiminnassa oleva reaktori Sveitsissä on nyt 47-vuotias.

Loviisan ykkösyksikkö käynnistyi vuonna 1977 ja kakkosyksikkö 1980, joten nykyisten käyttölupien päättyessä voimalaitokset ovat 50-vuotiaita.

Olkiluodon voimalaitosyksiköt omistava TVO on jättämässä ensi vuoden alussa 10 tai 20 vuoden käyttölupahakemuksen. Ykkösyksikkö on ollut käytössä vuodesta 1978. Jos sille myönnetään 20 vuoden jatkolupa, voimalan käyttöikä nousee 60 vuoteen.

Ydinvoimaloiden käyttöluvista päättää valtioneuvosto TEM:iä ja Säteilyturvakeskusta kuultuaan.

Uusi ydinvoimala maksaa useita miljardeja euroja, joten olemassa olevien voimaloiden uudistaminen ja mahdollisimman tehokas hyödyntäminen on niiden omistajille ja kansantaloudelle edullista.

–Yleinen kehitys osoittaa, että uudet suuret ydinvoimalaitokset eivät näytä olevan helppoja rakentaa. Ne tulevat kalliiksi ja rakentamisaika venyy, Jorma Aurela sanoo.

Fortum uudisti Loviisan yksiköt 1990-luvun lopussa. Lopullisia kustannuksia ei ole kerrottu, mutta ne eivät olleet kovin suuret.

Tämän vuoden vuosihuollossa tehtiin molemmissa yksiköissä muun muassa korkeapaineturbiinin modernisointi, jonka Fortum kertoi olevan voimalaitoksen historian suurimpia investointihankkeita.

Loviisan ydinvoimalaitos

Loviisan ydinvoimalaitos on Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos.

Suomessa kulutetusta sähköstä yli neljännes tuotetaan ydinenergialla. Loviisan tuotanto vuonna 2015 oli yhteensä 8,47 TWh eli noin 13 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Voimalaitos työllistää jatkuvasti noin 500 henkilöä ja 100 alihankkijaa.

Ensimmäinen nykyisen käyttöluvan edellyttämistä ns. järeistä turvallisuusarvioista on parhaillaan STUKin käsittelyssä.

Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin 92,9 prosenttia oli maailman painevesilaitosten parhaita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut