Riita repesi turvapaikanhakijoiden tulosta Kauniaisiin – tästä rakennuksesta kiistellään

Pakolaislasten perheryhmäkotia vastustetaan Kauniaisissa nyt järein keinoin.

Viiden naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet Helsingin hallinto-oikeuteen Kauniaisten rakennuslautakunnan päätöksestä myöntää lupa asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle.

Kauniaisissa Yrjö Liipolantiellä sijaitseva suuri omakotitalo olisi luvan turvin muutettu yhdeksän, todennäköisesti Afganistanista tulleen alaikäisen turvapaikanhakijan kodiksi.

Valituksen mukaan perheryhmäkodin toiminta ei ole tilapäistä, eivätkä asuntoon tehtävät muutokset vähäisiä. Valittajien mukaan päätös olisi vaatinut laajempaa harkintaa ja kuulunut kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Naapurit pyytävätkin hallinto-oikeutta kumoamaan lautakunnan tekemät päätökset.

–Kysymys on omakotialueelle epätyypillisistä lyhytkestoisista majoitusjaksoista. Tämä merkitsee naapuruston kannalta muun muassa pysyvään asutukseen nähden heikompaa sosiaalista kontrollia, valituksessa perustellaan.

Kauniaisten kaupunginrakennuslautakunta hyväksyi omakotitalon käyttötarkoituksen tilapäisen muutoksen syyskuussa. Naapurusto on jättänyt asiasta huomautuksia myös rakennuslautakunnalle. Pakolaislasten tulon pelätään vievän turvallisuudentunteen ja vaikuttavan asuntojen hintoihin.

Talon paheksutaan myös olevan varustetasoltaan ylitse keskitason ja antavan väärän kuvan keskivertosuomalaisen todellisuudesta.

–Tämä on tuskin arvokas tapa kohdella ikänsä kunnallisveroa Kauniaisiin maksaneita perusgranilaisia, huomautuksessa sanotaan.

Suomi Ensin -liike on järjestämässä mielenosoitusta perheryhmäkotia vastaan.

Tuskin arvokas tapa kohdella perusgranilaisia."

Yksi hankettablogissaan vastustavista perussuomalaisista syyttää ruotsalaista kansanpuoluetta suhmuroinnista sillä perusteella, että kyseisen asunnon omistaa RKP:n entinen kuntapoliitikko, joka ei ole saanut asuntoaan myydyksi. Rakennuslautakunnassa enemmistönä ovat ruotsalaisen kansanpuolueen edustajat.

–Ainakaan minulla itselläni ei ollut lautakunnassa minkäänlaista tietoa asunnon omistajasta, kun päätöstä tehtiin. Me emme ole olleet (paikka-asiassa) aktiivisia. Lautakuntana vain sanomme hankkeille kyllä tai ei, rakennuslautakunnan puheenjohtajaAgneta Andersson-Lundström(r.) vastaa syytökseen.

Kauniaisten ryhmäperhekotion tarkoitus avata joulukuun alussa ja sinne on muuttamassa yhdeksän alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Perheryhmäkotia alkaa pyörittää Helsingin Diakonissalaitos.

–Meillä on aiempia hyviä kokemuksia Helsingin Karhusaaresta, jonne avasimme ryhmäkodin viime vuonna. Kaikki on mennyt siellä todella hyvin. Naapureista on tullut pojille jopa kummiperheitä. He kutsuvat poikia koteihinsa viikonlopuiksi osaksi perheidensä elämää, kertoo Diakonissalaitoksen palvelualuejohtajaTuija ÅstedtHelsingin Diakonissalaitoksen nettisivuilla.

Kauniaisten kaupunginvaltuustopäätti kesäkuussa antaa kuntapaikan kahdelletoista oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle.

–Kuntapaikoista ei edes käyty juuri minkäänlaista keskustelua. Oli itsestään selvää, että pakolaisia autetaan, Kauniaisten sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaAnna Lena Karlsson-Finne(r.) muistuttaa Diakonissalaitoksen sivuilla.

Karlsson-Finne arvelee, että kotia pakolaislapsille vastustetaan silkasta tietämättömyydestä.

–Suhtautuminen asiaan on kaupungissa pääsääntöisesti positiivista, ja virkamiehet ovat täysin tämän takana, Karlsson-Finne muistuttaa.

HelsinginDiakonissalaitos on tehnyt työtä maahanmuuttajien kotouttamisen eteen jo 20 vuoden ajan.

Tavoitteena on lisätä tietoa, ehkäistä ongelmatilanteiden syntyä ja puuttua välittömästi mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

–Järjestämme säännöllisesti tilaisuuksia, joissa käsitellään ajankohtaisia ja lähiympäristölle tärkeitä asioita. Näihin kutsutaan kaupunginosan yhdistyksiä ja asukasaktiiveja sekä alueellisia viranomaisia. Naapurustolle järjestettävissä tilaisuuksissa rohkaistaan ympäristön asukkaita osallistumaan yhteisön elämään, Åstedt kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut