Jo 1 100 000 elää Suomessa yksin – pitääkö kaikilla olla oma sauna, pesukone tai pölynimuri?

ASUMINEN Valtaosa asunnoista on perheasuntoja, vaikka yhä useampi asuu yksin. Yksinasuvien etujärjestö etsii nyt innovatiivisia ja positiivisia asumisratkaisuja.

Suomalainen yhteiskunta muuttuu. Yhä useampi asuu yksin, silti asuntomarkkinoilla on yhä tarjolla eniten perheasuntoja.

– Nykyinen asumiskulttuuri on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestämätöntä, Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Jutta Järvinen sanoo.

– Pitäähän nykyinen väestönmuutos ottaa huomioon asuntotuotannossa.

Sosiaalisesti asuminen on siinä mielessä kestämätöntä, että yhä useampi asuu yksin, eristäytyneenä.

– Kun teimme kyselytutkimusta, noin puolet yksinelävistä oli ollut aina yksin, puolet olivat eronneita tai leskiä. Tavallista on esimerkiksi se, että erotaan varhaisessa keski-iässä eikä enää sen jälkeen pariuduta, Järvinen kuvailee.

Taloudellisesti asuminen on liian kallista erityisesti pienituloisille yksinasuville, joita Suomessa on satoja tuhansia.

– Tästä syystä yhdistyksemme yksi tavoite ovat uudenlaiset, innovatiiviset asumisratkaisut. Valtaosa yksinelävistä on tyytyväisiä noin 50 neliön asuntoon. Asumisesta tulee liian kallista, jos joka asuntoon rakennetaan esimerkiksi oma sauna.

– Vaihtoehtona voisi yksinkertaisesti olla, että taloihin rakennettaisiin yhteiskäytössä olevia saunoja.

Mitä enemmän suomalaiset asuvat yksin, sitä useampi pölynimuri, pesukone ja astianpesukone tarvitaan. Asuminen olisi ekologisesti kestävämpää, jos yksinelävät voisivat hyödyntää osin yhteisiä kestokulutustavaroita.

– Tuoreita näkökulmia asumiseen tarvitaan siis monesta syystä. Tv-sarja Ex-onnelliset esittelee yhden uudentyyppisen ratkaisun, Järvinen heittää esimerkin siitä, miten ideat voivat saada alkunsa.

Yksinasuvat ry oli aiemmin nimeltään Suomen Yksinelävät ry. Sen perustivat Raija Eeva ja Mona Björk vuonna 2009. Järvinen sanoo, että yhdistyksen perustamisen jälkeen on tapahtunut myönteistä kehitystä.

– Sipilän hallitusohjelmassa on varattu rahaa yksinelävien tilanteen tutkimiseen. Valtioneuvoston lupaus selvityksen tekemisestä on erinomainen askel asiassa.

Yksinasuvien tilannetta voisi helpottaa esimerkiksi verotuksellisin ratkaisuin.

Järvisen mielestä muutoksia ei kannata kuitenkaan jäädä odottamaan vain valtiovallan suunnasta.

– Ihmiset voivat vaikuttaa myös itse elämäänsä, siksi yhdistyksemme pyrkii synnyttämään kehittämisryhmiä, joissa voidaan miettiä asumisratkaisuja.

– Voihan porukallakin hankkia isomman asunnon tai vapaa-ajanasunnon.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut