Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
–Ei ole mitään syytä kilpailla, jos ei aio voittaa. En lähde kisoihin vain hakemaan hyvää kokemusta tai katsomaan miten taitavia muut ovat.
Näin sanoo jo yhden maailmanmestaruuden voittanut helsinkiläinen Eero Vottonen (32).
Nyt tähtäin on 24.–25. tammikuuta Ranskassa järjestettävissä maailman kokkien kaikkein arvostetuimmassa kisassa, ranskalaislegenda Paul Bocusen nimeä kantavassa Bocuse d’Orissa.
Fine dining -ravintoloissa, muun muassa Chez Dominiquessa, Luomossa, G.W. Sundmansissa ja Olossa, työskennellyt Vottonen on syksystä 2015 lähtien keskittynyt hiomaan kilpailusuoritustaan ja tehnyt vain keikkatöitä.
– Nyt kun kisaan on aikaa kolme kuukautta, ei vapaa-aikaa juurikaan ole. Kuusi päivää viikossa kuluu intensiivisessä harjoittelussa, Vottonen kertoo.
Hän arvioi, että harjoitusta tarvitaan vielä muutama tuhat tuntia, vaikka suoritus on jo aika hyvällä mallilla.
– Kisa on itsensä ylittämistä ja täydellisyyden tavoittelemista. Useimpina päivinä tuntee tuskaa, kun kaikki ei mene niin kuin pitäisi. Ehkä kerran viikossa onnistuu, ja se korvaa pettymykset.
Vottosen veikkaus kisatuloksesta tulee epäröimättä: 1. Suomi, 2. Norja ja 3. Yhdysvallat.
–USA on käyttänyt kisaan valmistautumiseen viime vuosina miljoonia dollareita ja se on tosi vahva.
Norja on voittanut Bocuse d’Orin jo neljästi.
Loppukilpailuun ovat karsintojen kautta selvinneet kaikkiaan 24 maan edustajat. Euroopan osakilpailussa Budapestissa toukokuussa Eero Vottonen oli 6:s.
Vottosen assistenttina toimii Miikka Manninen (21).
Kilpailua on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1987 lähtien. Suomi on ollut mukana 12 kertaa. Toistaiseksi paras sijoitus on vuodelta 2015, jolloin Matti Jämsén oli neljäs.
Opiskeli Tampereella, asuu nykyisin Helsingissä.
Vaimo ja kaksi lasta.
Voitti Suomen Vuoden Kokki-kilpailun vuonna 2012.
Voitti Global Chefs -kisan syyskuussa 2016.
Kisaa Bocuse d’Or -voitosta tammikuussa 2017.
Mainos: PetterSteel
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.