Aku Ankka tutki: Tässä ovat lasten toiveammatit – "Tärkeintä on, että työ on hauskaa"

Suomalaisten koululaisten toiveammattien kärjessä ovat vuonna 2016 perinteiset työt, selviää Aku Ankan teettämästä tutkimuksesta.

Tytöillä korostuu huolenpidon tärkeys ja pojilla rahan ansaitseminen. Kaikkien lasten mielestä tärkeintä työssä on hauskuus.

Lasten suosikkiammattien kärkeen nousivat opettaja, eläinlääkäri ja poliisi. Seuraaville sijoille pääsivät lääkäri ja palomies.

Pojilla toiveammateissa korostuivat poliisi ja palomies, tytöillä puolestaan opettaja, eläinlääkäri ja lääkäri.

Opettajan ammatissa parasta on lasten mukaan se, että pääsee opettamaan uusia asioita sekä määräämään. Eläinlääkärin työssä kiinnostaa eläinten auttaminen ja parantaminen, ja poliisin työssä parasta on rosvojen jahtaaminen ja kiinni saaminen sekä muiden auttaminen.

Useita mainintoja saivat myös parturi-kampaaja, pelien kehittäjä, lentäjä, näyttelijä, ammattiurheilija, laulaja, eläintenhoitaja, hevosen kouluttaja, kokki, sairaanhoitaja, arkkitehti, insinööri ja muotisuunnittelija.

Erikoisimpiin haaveisiin lukeutuivat muun muassa lääkkeitä keksivä professori, legoinsinööri, antikvariaatin pitäjä sekä delfiinin kouluttaja.

Noin kolmannes kyselyyn vastanneista lapsista uskoo tarvitsevansa unelmatyössään rohkeutta, kärsivällisyyttä ja taitoa olla tekemisissä muiden kanssa.

Iän karttuessa kasvaa ymmärrys yhteistyön merkityksestä: erityisesti 4.–6.-luokkalaiset kokevat tarvitsevansa unelmatyössään taitoa olla tekemisissä muiden kanssa.

Pojat uskovat korostuneesti tarvitsevansa rohkeutta, tytöt puolestaan ystävällisyyttä. Pojat arvelevat tarvitsevansa toiveammatissaan matematiikkaa selvästi tyttöjä useammin.

Kaikille lapsille tärkeintä toiveammatissa on se, että työ on hauskaa. Tyttöjen vastauksissa korostuu huolenpidon tärkeys, pojilla puolestaan raha: tytöistä yli puolelle tärkeintä on muiden ihmisten ja eläinten auttaminen. Pojista lähes puolelle tärkeintä on se, että saa paljon rahaa.

Kopla Helsinki Oy:n Norstatin paneelissa toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli 400 1.–6.-luokkalaista.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut