Ilmaiset pikkupussit katoavat kauppojen kassoilta – tästä on kyse

Kuvituskuva arkisto/Toni Tervo

Riikka Jokinen

Pikkupussit katoavat kauppojen kassoilta vuoden 2017 aikana.

K-ryhmän kaupoissa ohuet, läpinäkyvät pikkupussit poistuvat kassoilta ensi vuoden loppuun mennessä. Pyydettäessä ohuen pikkupussin saa esimerkiksi vettä valuvaa kukkakimppua tai lihasnestettä valuvaa lihatuotetta varten.

Heti ensi vuoden alussa isommat muovikassit muuttuvat maksullisiksi kaikissa K-ryhmän ruokakaupoissa, rautakaupoissa, maatalous- ja konekaupoissa sekä huonekalukaupoissa.

Myös S-ryhmä kertoo laajentavansa muovikassien maksullisuutta.

–Tavoitteena on myös lisätä kestokassien myyntiä edelleen. Erittäin kevyiden muovipussien ilmaisesta jakelusta itsepalveluna kassoilla luovutaan, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.

Muovikassien käytön vähentämiseen ovat sitoutuneet myös Lidl, Tokmanni ja Stockmann.

Esimerkiksi Lidl kertoo, ettei se aktiivisesti tarjoa kassoilla ilmaisia, ohuita muovipusseja asiakkaille.

–Ohuita muovipusseja on saatavilla hedelmä- ja vihannesosastolla sekä pyynnöstä silloin, kun esimerkiksi helposti valuvien tai vaurioituvien tuotteiden lisäpakkaaminen on elintarvikehygienian vuoksi tarpeellista. Tulevaisuudessa pyrimme tarjoamaan vaihtoehtoja ohuille muovipusseille myös hedelmä- ja vihannesosastolla, Lidlistä tiedotetaan.

Tokmanni puolestaan vähentää ohuiden pikkupussien käyttöä, mutta ei luovu niistä täysin.

Tokmannilla pikkupussit poistuvat myymälöiden kassoilta heti ensi vuoden alussa.

–Muualla myymälöissä itsepalvelupussien tarjoamista vähennetään kevään aikana ja asiakkaille tarjotaan vaihtoehtoisista materiaaleista valmistettuja pusseja niiden sijaan, yritys tiedottaa.

Stockmannilla ohuiden pikkupussien jakelu päättyy Herkuissa ja tavaratalojen päivittäiskosmetiikkaosastojen kassoilla ensi vuoden alussa.

Pikkupussin saa kuitenkin Herkun kassalta pyydettäessä.

Ensi vuoden aikana myös isommat muovi- ja paperikassit muuttuvat maksullisiksi tavaratalon käyttötavaroiden puolella. Herkussa nämä isommat muovipussit ovat olleet jo aiemminkin maksullisia.

Muovipussimuutosten taustalla on ympäristöministeriön ja Kaupan liiton maanantaina allekirjoittama sopimus, jolla pyritään vähentämään muovikassien ja -pussien kulutusta.

Taustalla on EU-direktiivi, jonka tavoitteena on, että kevyiden muovikassien kulutus on Suomessa vuoden 2025 loppuun mennessä alle 40 kappaletta henkeä kohden.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut