Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mika Waltarin harvinaisimpia ensipainoksia putkahti myyntiin

Mika Waltari painatti omalla kustannuksellaan pienoisromaanin Jokin ihmisessä (1944). Sitä painettiin vain sata kappaletta.

Nyt yksi noista numeroiduista kappaleista, vieläpä kirjailijan omistuskirjoituksella varustettuna, on myytävänä Kirjamessuilla antikvaarisessa huutokaupassa.

Waltarin harvinaisimmat ensipainokset ovat himoittuja herkkuja vanhojen kirjojen keräilijöille. Waltarin laaja tuotanto muodostaa kiinnostavan keräilykohteen, sillä täydellistä kokoelmaa on vaikea kerätä juuri useiden pienten painosten takia.

Kirjamessujen huutokaupassa on muitakin harvinaisia Waltari-kohteita. Samaa luokkaa edellisen kanssa on näytelmä Yö yli Euroopan (1937), jota niin ikään on painettu vain sata kappaletta. Tässäkin kappaleessa on Waltarin nimikirjoitus.

Kirjaharvinaisuudet ovat peräisin viime talvena edesmenneen tamperelaisen suurkeräilijä Aaro Kemppaisen kokoelmasta. Kemppainen oli intohimoinen kirjojen ystävä, joka täytti omakotitalonsa kaikki huoneet kirjoilla ja sarjakuvilla.

Erityisesti hänen sydäntään lähellä olivat dekkarit, vanha kotimainen ns. fennica-kirjallisuus, vapaussota sekä Tamperetta koskeva kirjallisuus.

Kemppaisen kirjallista jäämistöä huutokaupataan testamentin mukaisesti Suomen Diabetesliiton hyväksi. Huutokauppa pidetään sunnuntaina 30. lokakuuta kello 17 Messukeskuksessa Kirjamessujen Kullervo-salissa. Huutokaupan järjestää Suomen Antikvariaattiyhdistys.

Huutokauppakohteiden joukossa on myös Kalevalan ykköspainos (1835), suomenkielisen salapoliisikirjallisuuden vaikeimmin hankittavia kohteita, Daniel Jusleniuksen ensimmäinen suomen kielen sanakirja (1745) sekä harvinaisin Aku Ankka -lehti (Lumikki ja seitsemän kääpiötä, vuoden 1952 numero 9B).

Huutokaupattavat kohteet ovat nähtävillä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolla 6p97 kaikkina messupäivinä. Osastolla voi ilmoittautua huutokauppaan ja lunastaa itselleen huutonumeron. Jos ei pääse tai halua osallistua huutokauppaan itse, voi jättää kohteista ennakkotarjouksen.

Täydellinen lista huutokaupattavista kohteista osoitteessa http://kirjamessut.messukeskushelsinki.fi/messuilla/huutokauppa/