Mika Waltarin harvinaisimpia ensipainoksia putkahti myyntiin

16-vuotias norssilainen Mika Waltari (1908-1979) kuvattuna kesällä 1925. Kirjallisen uransa hän aloitti seuraavana vuonna teoksella Jumalaa paossa.

Jukka Hämäläinen

Mika Waltari painatti omalla kustannuksellaan pienoisromaanin Jokin ihmisessä (1944). Sitä painettiin vain sata kappaletta.

Nyt yksi noista numeroiduista kappaleista, vieläpä kirjailijan omistuskirjoituksella varustettuna, on myytävänä Kirjamessuilla antikvaarisessa huutokaupassa.

Waltarin harvinaisimmat ensipainokset ovat himoittuja herkkuja vanhojen kirjojen keräilijöille. Waltarin laaja tuotanto muodostaa kiinnostavan keräilykohteen, sillä täydellistä kokoelmaa on vaikea kerätä juuri useiden pienten painosten takia.

Kirjamessujen huutokaupassa on muitakin harvinaisia Waltari-kohteita. Samaa luokkaa edellisen kanssa on näytelmä Yö yli Euroopan (1937), jota niin ikään on painettu vain sata kappaletta. Tässäkin kappaleessa on Waltarin nimikirjoitus.

Kirjaharvinaisuudet ovat peräisin viime talvena edesmenneen tamperelaisen suurkeräilijä Aaro Kemppaisen kokoelmasta. Kemppainen oli intohimoinen kirjojen ystävä, joka täytti omakotitalonsa kaikki huoneet kirjoilla ja sarjakuvilla.

Erityisesti hänen sydäntään lähellä olivat dekkarit, vanha kotimainen ns. fennica-kirjallisuus, vapaussota sekä Tamperetta koskeva kirjallisuus.

Kemppaisen kirjallista jäämistöä huutokaupataan testamentin mukaisesti Suomen Diabetesliiton hyväksi. Huutokauppa pidetään sunnuntaina 30. lokakuuta kello 17 Messukeskuksessa Kirjamessujen Kullervo-salissa. Huutokaupan järjestää Suomen Antikvariaattiyhdistys.

Huutokauppakohteiden joukossa on myös Kalevalan ykköspainos (1835), suomenkielisen salapoliisikirjallisuuden vaikeimmin hankittavia kohteita, Daniel Jusleniuksen ensimmäinen suomen kielen sanakirja (1745) sekä harvinaisin Aku Ankka -lehti (Lumikki ja seitsemän kääpiötä, vuoden 1952 numero 9B).

Huutokaupattavat kohteet ovat nähtävillä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolla 6p97 kaikkina messupäivinä. Osastolla voi ilmoittautua huutokauppaan ja lunastaa itselleen huutonumeron. Jos ei pääse tai halua osallistua huutokauppaan itse, voi jättää kohteista ennakkotarjouksen.

Täydellinen lista huutokaupattavista kohteista osoitteessa http://kirjamessut.messukeskushelsinki.fi/messuilla/huutokauppa/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 2. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 5. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 6. Matkustitko näillä laivavuoroilla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 12. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 13. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 14. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 15. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 12. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 13. Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”
 14. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.