Suomessa on nyt 440 000 syvästi köyhää – uusi mittari kertoo

Mikko Välimaa

Suomessa elää noin 440 000 ihmistä, joilla kuukausittain käteen jäävät tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan näiden minimibudjetilla elävien ihmisten köyhyys on syvempää ja vaikeampaa kuin usein köyhyyden mittariksi nostetuilla "suhteellisesti köyhillä" tai pienituloisilla.

Se, miten vähällä rahalla minibudjettiköyhät joutuvat tulemaan toimeen, riippuu heidän elämäntilanteestaan ja muun muassa asuinpaikasta.

Pk-seudulla asuvalla yhden lapsen yksinhuoltajalla minibudjettiin perustuva köyhyysraja menee 1700 eurossa, jos hän asuu vuokralla. Vastaavassa tilanteessa omistusasujalla raja on vain 1186 euroa. Iso ero johtuu pk-seudun kalliista vuokrista.

Lapsettomilla rajat ovat selvästi alempana.(katso oheiset kuvat).

Minibudjetilla elävän ihmisen menoista valtaosa menee asumiseen ja ruokaan.

Esimerkiksi yksinasuva perustyöttömyysturvaa saavalla ihmisellä nettotulot ovat 1000 euroa kuussa, ja asumismenojen jälkeen käteen jää vain 500 euroa kuussa.

Tulokset käyvät ilmi uudesta raportista, jossa on arvioitu perusturvan riittävyyttä ja köyhyyttä Suomessa.Tiedot ovat vuodelta 2014, jolloin minimibudjetilla tai sitäkin piempien tulojenvarassa sinnitteli noin 8 prosenttia väestöstä.

THL:n ennusteen mukaan köyhien määrä pysyy Suomessa samalla tasolla myös vuonna 2016 – käytettiinpä mitä tahansa mittaria.

– Nyt on ensimmäistä kertaa esitetty ajantasaistetut ennusteet sekä suhteelliselle että minimibudjettiköyhyydelle. Köyhyys on moniulotteinen ilmiö ja sosiaalipoliittisen päätöksenteon tulisi perustua useamman kuin yhden köyhyysmittarin seuraamiseen, kommentoi tutkimusprofessori Pasi Moisio

Tulojen jääminen alle minimibudjetin yleisintä yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, opiskelijoilla ja työttömillä.

Yksin vuokralla asuvan, vähimmäismääräistä sairauspäivärahaa saavan tai perustyöttömyyspäivärahan varassa olevan käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen ovat ainoastaan 71 prosenttia minimibudjetista.

Takuueläkeläisen tulot sen sijaan ovat minimibudjettia hieman suuremmat.

THL:n mukaan perusturvan riittävyys on parantunut Suomessa 2011–2016. Se ei silti kaikissa kotitalouksissa riitä kohtuulliseen minimibudjetin mukaiseen elintasoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut