Lelusalakuljettaja Rami Adham kiistää väitteet laittomista keräyksistä – "Lukio nousee jo Syyriaan"

Ylen mukaanAdhamin uusimmat rikosepäilyt käsitellään oikeudessa ensi viikolla.

Suomi-Syyria Yhteisö ry:n varainkeruun laillisuudesta on herännyt keskustelua muun muassa yhteisön Facebook-sivustolla.

Rami Adham kiistää väitteet.

– Gofoundme-keräys on laillinen. Mitään muuta keräystä meillä ei ole tällä hetkellä käynnissä. Yhdistyksellä on lain mukaan oikeus vastaanottaa lahjoituksia, joita voi kuka tahansa tehdä, Adham sanoo.

Suomi-SyyriaYhteisön keräys Gofoundme-verkkosivustolla on kerännyt jo yli 81 000 euroa.

Kaksi kuukautta sitten käynnistynyt keräys tavoitteli aluksi 20 000 euroa, nyt keräyksen tavoite on 100 000 euroa. Yksittäiset lahjoitukset ovat jopa satoja euroja, alhaisimmat muutaman euron.

Lahjoituksia on tehty ympäri maailmaa.

Keräyksen varat menevät Adhamin mukaan yhteisön tilille. Tällä rahalla rakennetaan ainakin koulu ja päiväkoti Syyriaan pakolaiskeskusten keskelle, lähelle Turkin rajaa, Adham vakuuttaa. Jos rahaa jää, perustetaan myös kenttäsairaala.

–Koulua on rakennettu nyt 10 päivää ja se valmistuu marraskuun lopussa. Tämä on neljäs rakentamamme koulu ja siitä tulee lukio. Myös päiväkodille on suuri tarve. Kouluun tulee 11 opettajaa.

Myös yhteisön verkkosivuston toimimattomuus on herättänyt kysymyksiä.

Adhamin mukaan sivustoa uudistetaan ja siksi sivusto on ajoittain pois käytöstä.

Adham sanoo, että sivustolle lisätään sisältöä ja esimerkiksi eri kielivaihtoehtoja tulee runsaammin. Sivuston yhteyteen tulee lisäksi oma osio Adhamille, lelujen salakuljettajalle.

– En tiedä hyväksynkö tuota itselleni titteliksi, mutta sellaisena minusta puhutaan. Teemme minulle oman sivun kun lelusalakuljettajan tarinat tuntuvat kiinnostavan, Adham kertoo.

Adham on ollut viime viikkoina suuressa julkisuusryöpytyksessä muun muassa kun hän erosi SDP:stä vain viikon jäsenyyden jälkeen. Lisäksi Adhamin mahdollisista yhteyksistä jihadistiryhmiin on kirjoitettu useissa medioissa. Maanantaina STT uutisoi myös miehen pahoinpitely- ja dopingtuomioista.

–On ollut rankkaa, mutta keskityn nyt siihen mikä on tärkeintä. Ihmiset Syyriassa tarvitsevat apua meiltä. Poliittinen puoli on hyvin pientä verrattuna siihen mitä Syyriassa koetaan, Adham sanoo.

–Olen avustusmatkoillani kerännyt ihmisten osia maasta. Se on rankempaa, hän jatkaa.

Adhamin on tarkoitus lähteä Syyriaan seuraamaan koulun rakentamista parin viikon päästä. Mukaan lähtee noin kuusisataa lelua, jotka hän haluaa toimittaa syyrialaislapsille. Lelulahjoituksia Adham saa päivittäin ympäri maailmaa.

–Argentiinasta, Hämeenlinnasta, Brasiliasta, Adham lukee Postista tulleita saapumisilmoituksia tiistaina päivällä.

Lelujen kuljettamisen kuuden lapsen isä näkee sydämen asiana.

–Jos annat lapselle 100 dollaria, se ei merkitse hänelle mitään. Mutta jos annat nallen tai Muumin, se on hänelle koko elämä.

Yle uutisoi tiistaina, että Adhamin uusimmat rikosepäilyt käsitellään oikeudessa ensi viikolla.

Parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa odottaa käsittelyä kaksi Adhamiin liittyvää juttua. Toisessa Adhamia syytetään ainakin veropetoksesta ja toisessa ainakin pahoinpitelystä ja törkeästä dopingrikoksesta, Yle kertoo.

Lue myös:

Kansalaisaktivisti julkaisi todisteita SDP:n jäseneksi liittyneen "lelusalakuljettajan" yhteyksistä jihadistiryhmiin jo perjantaina

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut