Korealaista keittiötä tehdään tutuksi ilmaisella keittokirjalla

RUOKA Korean tasavallan suurlähetystö julkaisi keittokirjan, jonka saa omakseen ilmaiseksi.

Tulinen kanaruoka dak galbi on erityisesti opiskelijoiden ja varusmiesten suosiossa. Alunperin Chuncheonin maakunnasta lähtöisin oleva resepti on levinnyt ympäri Koreaa. Jaesong Park

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalainen koulutus ja terveydenhuolto olivat pinnalla Korean tasavallassa samaan aikaan, kun Sangwon Ryu haaveili asumisesta ulkomailla. Oppiakseen englannin kieltä hän muutti Iso-Britanniaan ja työskenteli apukokkina korealaisessa ravintolassa.

Muutaman vuoden jälkeen hän muutti Suomeen opiskelemaan. Nyt hän on asunut täällä neljä vuotta.

–Suomi kiinnosti minua vuosia. Kun viimein tulin tänne, viihdyin hyvin, Ryu kertoo.

Suomessa syntyi uusi unelma: tehdä korealainen ruokakulttuuri tutuksi suomalaisille. Unelma toteutui, kun Korean tasavallan suurlähetystö ryhtyi kustantajaksi Sangwon Ryun toimittamalle korealaiselle keittokirjalle.

–Suomalaiset eivät vielä tiedä, millaista korealainen ruoka on; miltä se näyttää tai maistuu, Ryu sanoo.

–Keittokirjamme tavoite on muuttaa se asia. Reseptiikka on tehty siten, että raaka-aineet ovat hankittavissa suomalaisista ruokakaupoista.

Korealaisten ruokien keittokirja Bap julkistettiin syyskuun lopussa Ravintolakoulu Perhossa. Kirjassa on 22 reseptiä, joiden valmistaminen neuvotaan hyvin seikkaperäisesti.

Perhon opiskelijat valmistivat resepteistä 14.

–Yhteistyö opiskelijoiden kanssa varmisti sen, että kuka tahansa voi valmistaa korealaista ruokaa kotikeittiössään, Ryu sanoo.

–Ruoka-alan opiskelijoina he osasivat arvioida kotikokkien mahdollisuudet onnistua.

Keittokirjasta on otettu 2000 kappaleen painos, joka jaetaan ilmaiseksi korealaisesta ruuasta kiinnostuneille suomalaisille.

–Keittokirjan voi tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä. Lisäksi siitä on julkaistu e-kirja, jonka voi ladata maksutta internetissä.

Koreassa ruoka on Sangwon Ryun mukaan aina rakkauden- tai huomionosoitus. Suomen tavoin Koreassa kärsittiin toisen maailmansodan jälkeen ruokapulasta, mikä näkyy yhä edelleen syvänä kunnioituksena ruokaa kohtaan.

–Kohdatessaan toisensa korealaiset eivät kysy ”mitä kuuluu?”, vaan yleisemmin ”mitä olet syönyt?”, Ryu kertoo.

–Ruoka on arvostettua käsityötä.

Yksi korealainen ruokalaji on Suomessakin jo suosittu: hapatettu chilikaali kimchi. Sangwon Ryun mukaan kimchissä maistuu aina tekijän kädenjälki.

–Jokaisen kimchi on erilainen, mutta kaikki sitä syövät ja paljon.

Bap

Sähköisen kirjan voi ladata ilmaiseksi osoitteessa https://korealainenkeittokirja.fi/e-kirja/

Kirjan paperisen version voi noutaa Akateemisesta Kirjakaupasta, Nide Kirjakaupastatai tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä http://fin.mofa.go.kr/english/eu/fin/main/index.jsp

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 2. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 3. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 4. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessri Pia Mäkelä
 7. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 8. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 9. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 10. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 11. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.