Korealaista keittiötä tehdään tutuksi ilmaisella keittokirjalla

RUOKA Korean tasavallan suurlähetystö julkaisi keittokirjan, jonka saa omakseen ilmaiseksi.

Tulinen kanaruoka dak galbi on erityisesti opiskelijoiden ja varusmiesten suosiossa. Alunperin Chuncheonin maakunnasta lähtöisin oleva resepti on levinnyt ympäri Koreaa. Jaesong Park

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalainen koulutus ja terveydenhuolto olivat pinnalla Korean tasavallassa samaan aikaan, kun Sangwon Ryu haaveili asumisesta ulkomailla. Oppiakseen englannin kieltä hän muutti Iso-Britanniaan ja työskenteli apukokkina korealaisessa ravintolassa.

Muutaman vuoden jälkeen hän muutti Suomeen opiskelemaan. Nyt hän on asunut täällä neljä vuotta.

–Suomi kiinnosti minua vuosia. Kun viimein tulin tänne, viihdyin hyvin, Ryu kertoo.

Suomessa syntyi uusi unelma: tehdä korealainen ruokakulttuuri tutuksi suomalaisille. Unelma toteutui, kun Korean tasavallan suurlähetystö ryhtyi kustantajaksi Sangwon Ryun toimittamalle korealaiselle keittokirjalle.

–Suomalaiset eivät vielä tiedä, millaista korealainen ruoka on; miltä se näyttää tai maistuu, Ryu sanoo.

–Keittokirjamme tavoite on muuttaa se asia. Reseptiikka on tehty siten, että raaka-aineet ovat hankittavissa suomalaisista ruokakaupoista.

Korealaisten ruokien keittokirja Bap julkistettiin syyskuun lopussa Ravintolakoulu Perhossa. Kirjassa on 22 reseptiä, joiden valmistaminen neuvotaan hyvin seikkaperäisesti.

Perhon opiskelijat valmistivat resepteistä 14.

–Yhteistyö opiskelijoiden kanssa varmisti sen, että kuka tahansa voi valmistaa korealaista ruokaa kotikeittiössään, Ryu sanoo.

–Ruoka-alan opiskelijoina he osasivat arvioida kotikokkien mahdollisuudet onnistua.

Keittokirjasta on otettu 2000 kappaleen painos, joka jaetaan ilmaiseksi korealaisesta ruuasta kiinnostuneille suomalaisille.

–Keittokirjan voi tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä. Lisäksi siitä on julkaistu e-kirja, jonka voi ladata maksutta internetissä.

Koreassa ruoka on Sangwon Ryun mukaan aina rakkauden- tai huomionosoitus. Suomen tavoin Koreassa kärsittiin toisen maailmansodan jälkeen ruokapulasta, mikä näkyy yhä edelleen syvänä kunnioituksena ruokaa kohtaan.

–Kohdatessaan toisensa korealaiset eivät kysy ”mitä kuuluu?”, vaan yleisemmin ”mitä olet syönyt?”, Ryu kertoo.

–Ruoka on arvostettua käsityötä.

Yksi korealainen ruokalaji on Suomessakin jo suosittu: hapatettu chilikaali kimchi. Sangwon Ryun mukaan kimchissä maistuu aina tekijän kädenjälki.

–Jokaisen kimchi on erilainen, mutta kaikki sitä syövät ja paljon.

Bap

Sähköisen kirjan voi ladata ilmaiseksi osoitteessa https://korealainenkeittokirja.fi/e-kirja/

Kirjan paperisen version voi noutaa Akateemisesta Kirjakaupasta, Nide Kirjakaupastatai tilata Korean tasavallan suurlähetystöstä http://fin.mofa.go.kr/english/eu/fin/main/index.jsp

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
  2. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
  3. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
  4. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
  5. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
  6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
  7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
  8. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
  9. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
  10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
  12. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
  13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
  14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
  15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
  2. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
  3. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
  4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
  5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
  6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
  7. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
  8. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
  9. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
  10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
  11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
  12. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
  13. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
  14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
  15. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.