Helsinki rakentaa koirille lisää vessoja – "Tavoitteena parantaa yleisten alueiden siisteyttä"

Koirakäymälä Katri Valan puistossa Kalliossa. Helsingin kaupunki

Sanna Jompero

Helsinkiin aiotaan rakentaa lisää koirakäymälöitä. Uusia koirille tarkoitettuja käymälöitä tullaan ottamaan käyttöön ainakin Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kalliossa, jossa käymälöitä on jo entuudestaan kolme.

–Kalliossa paikallinen hoitopiiri on antanut palautetta, että niistä on tykätty. Ihmiset eivät tosin välttämättä ole niitä oikein vielä löytäneet, kertoo suunnitteluasiantuntija Kaisu Ilonen rakennusvirastosta.

Ensimmäiset koirakäymälät otettiin Helsingissä käyttöön muutama vuosi sitten. Kallion lisäksi yksi käymälä on sijoitettu Vuosaaren Solvikin puistoon.

Kalasatamaan on tulossa lähiaikoina kolme koirakäymälää. Ne sijoitetaan Kalasatamanpuiston kupeeseen puistoa rakennettaessa. Käymälöiden avaamisajankohdasta tai määristä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Yleisten töiden lautakunta hyväksyi Helsingin koirapalveluita koskevan linjauksen kokouksessaan tällä viikolla.

Koirakäymälät ovat pieniä, koirien ulostamista varten rakennettuja hiekka-alueita. Niiden tavoitteena on parantaa yleisten alueiden siisteyttä ja suojella kaupungin kasvillisuutta sekä rakenteita. Käymälöitä kokeillaan erityisesti kaupungin tiheästi asutuilla alueilla.

Käymälän hiekka-alueella on merkkaustolppa, jonka käytöllä lähialueen pensaikkojen ja puiden toivotaan pysyvän paremmassa kunnossa. Käymälässä on myös roskis ja siivousvälineet.

–Koirankakkaongelmasta tulee paljon palautetta. Tämä on yksi keino yrittää ratkaista sitä, Ilonen sanoo.

Lähiaikoina kokeillaan sponsoroitujen kakkapussien jakelua käymälän viereen asennettaviin telineisiin. Hiekkakerros vaihdetaan tarvittaessa, jotta hajuhaitoilta vältytään.

Koirien omistajilta käymälöistä on tullut kahdenlaista palautetta. Osa koiranomistajista pitää tarpeille varattua pientä hiekka-aluetta hankalana, jotta koira tekisi tarpeensa juuri kyseiselle alueelle. Osa omistajista on pitänyt käymälöitä toimivina.

Helsingissä arvellaan olevan 30 000–35 000 koiraa. Kahtena edellisenä vuonna vain 8 000 koirasta on maksettu 50 euron suuruista koiraveroa.

Koiraveron tuotolla ei rahoiteta koirapalveluiden ylläpitoa. Rakennusvirasto järjestää palveluita määrärahojensa puitteissa.

Koira-aitausten kunnossapitoon vuosittain jopa 450 000 euroa

Koirakäymälöiden lisäksi Helsingissä on noin 90 koira-aitausta, kaksi avustajakoira-aitausta ja neljä koirien uimarantaa.

Helsinki varaa seuraavan kymmenen vuoden aikana kaupungin tarjoamiin koirapalveluihin 3,5 miljoonaa euroa.

Kokonaispottiin sisältyy kahdeksan uutta koira-aitausta, joista yhteen liittyy uimapaikka sekä kuuden koira-aitauksen siirto, yhdeksän aitauksen peruskorjaus sekä useita koirakäymälöitä ja muutaman koulutuskentän parannustyöt.

Koira-aitausten kunnossapitoon kuluu Helsingissä vuosittain 350 000–450 000 euroa.

Uusien aitausten rakentamiseen ja vanhojen peruskorjaukseen on käytetty vuosittain 200 000–400 000 euroa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut