Helsingin suurmoskeija olisi kaksi kertaa Tuomiokirkon kokoinen – koko rakennus jopa 18000 neliötä

Helsinki on päättänyt sulkea Hanasaaren voimalan vuoden 2024 loppuun mennessä. Hanasaareen mahtuu voimalan lopettamisen myötä paitsi moskeija myös asunnot 6 000–8 000 uudelle asukkaalle. Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

Sörnäisten rantatien varteen Hanasaareen suunniteltu moskeija olisi alustavien suunnitelmien mukaan pinta-alaltaan kaksi kertaa Helsingin tuomiokirkon kokoinen. Moskeijan yhteyteen tuleva islamilainen monitoimikeskus puolestaan olisi isompi kuin Liikuntamylly.

Hankkeen ydinryhmässä vaikuttava Pia Jardi kertoi suunnitelmista MTV:lle sunnuntaina. Jardin mukaan moskeija olisi noin 3000 neliötä ja monitoimikeskus noin 15000 neliötä. Monitoimikeskus sisältäisi muun muassa kulttuuri-, liikunta-, sosiaali- ja koulutustiloja.

Helsingin tuomiokirkossa on parvet mukaan lukien hieman alle 1500 neliötä ja Myllypuron Liikuntamyllyssä puolestaan noin 12000 neliötä liikuntatilaa.

Jopa 140 miljoonaa euroa maksavaan hankkeeseen on tulossa rahoitusta ulkomailta ja eri rahoittajatahoja koordinoi Bahrainin valtio.

Pia Jardi vakuutti MTV:n haastattelussa, ettei Bahrain tule millään tavoin puuttumaan moskeijan tai monitoimikeskuksen toimintaan.

Joukko perussuomalaisia ja kaksi kristillisdemokraattien kansanedustajaa jätti Helsinkiin puuhatusta suurmoskeijasta kesällä kirjallisen kysymyksen eduskuntaan. Kysymyksellä halutaan vastaus siihen, miten hallitus varmistaa, etteivät ulkomailta rahoitetut suurmoskeija ja toimintakeskus muodosta uhkaa Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Kansanedustajat nostavat Mika Niikon (ps.) alullepanemassa kysymyksessä esiin myös sen, että monitoimikeskuksen kohderyhminä olisivat erityisesti lapset, nuoret, perheet ja vanhukset, ja palveluita on tarkoitus tuottaa yhteistyössä kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Suurmoskeija ja siihen liittyvä keskus pyrkisivät siis aktiivisesti korvaamaan nykyisiä sosiaali- ja sivistyspalveluita siten, että muslimitaustaustaiset käyttäisivät muita palveluita kuin väestö yleensä, tulkitsevat kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat.

Hanasaaren moskeija, joka alustavissa suunnitelmissa sijoittuisi nykyisen voimala-alueen laajalle parkkipaikalle, on myös saamassa minareetin eli tornin, josta muun muassa rukouskutsut kaikuvat. Pia Jardi totesi Helsingin Uutisten haastattelussa jo keväällä 2015, että "rukouskutsu ei häiritsisi asukkaita sen enempää kuin kirkonkellot"

Nyt Jardi kertoi MTV:lle, että hankkeesta on tarkoitus käynnistää kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu ensi vuoden alussa. Tontinvarausesitys on puolestaan määrä saada Helsingin kiinteistölautakunnan käsiteltäväksi jo loppuvuoden aikana.

Korjaus 11.10. klo 9: Otsikkoa täsmennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.