Jäikö lääkäriaika peruuttamatta, turvapaikanhakija? – Tässä voi olla karu selitys

Jari Pietiläinen

Keskustelu turvapaikanhakijoiden peruuttamatta jääneiden hammaslääkäriaikojen hinnasta on tänään vellonut sosiaalisessa mediassa.

Keskustelu lähti liikkeelle Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksesta, jossa hammaslääkäri valitti peruuttamatta jäävän jopa 30 prosenttia vastaanottokeskusten asukkaille tarkoitetuista ajoista.

Helsingin vastaanottokeskuksen Punavuoren ja Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen puolestaan pitää lukua liian suurena

Nyt asiaan ottaa kantaa Luona Oy:n vastaanottokeskusten lääketieteellinen johtaja Pekka Tuomola Hänen mukaansa ongelma on todellinen, mutta syyt käytäntöön voivat johtua kulttuurista.

– Tällaiset peruuttamatta jääneet ajat ovat erittäin harmillisia, eikä niitä voi tietenkään puolustella. Syyt siihen voivat olla esimerkiksi siinä, ettäturvapaikanhakijat ovat niin ahdistuneita ja traumatisoituneita, että heillä ei kerta kaikkiaan ole voimia peruuttaa hammaslääkäriaikaa, Tuomola pohtii.

Toinen selitys voi löytyä erilaisesta hoitokulttuurista.

– Kerran esimerkiksi eräällä asiakkaalla oli niin vaikea hammasvaurio, että se olisi vaatinut kahden hampaan poistamista. Turvapaikanhakija kuitenkin ehdottomasti kieltäytyi poistosta ja halusi, että hampaat hoidetaan muulla tavoin. Tämäkin osoittaa, että hoitoihin suhtaudutaan eri tavoin kuin Suomessa.

Toisinaan myös särkylääkkeet auttavat pahimman hammassäryn ohi – ja kun särky jää taka-alalle, myös jo tilattu lääkäriaika unohtuu peruuttaa.

– Luona Oy:n osalta minulla ei ole käytössä tarkkaa tilastoa peruutusaikojen lukumäärästä, mutta kyllä niitä kieltämättä on runsaasti, Tuomola myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 4. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 5. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 10. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 11. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 12. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 13. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 14. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 15. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.