Vastaanottokeskus kiistää hammaslääkärin kommentit – "Peruuttamatta jääneet ajat veloitetaan turvapaikanhakijoilta"

Jari Pietiläinen

Vastaanottokeskusten tiimoilta on noussut kiistaa peruuttamatta jääneistä hammaslääkäriajoista Yksityinen hammaslääkäri ihmettelee Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, miksi kymmenet turvapaikanhakijat jättävät jatkuvasti tulematta heille varattuun ja verorahoista kustannettavaan hammashoitoon.

Hammaslääkärin mukaan jopa 30 prosenttia ajoista jää peruuttamatta käyttämättä. Moinen kostautuu monille, sillä hammaslääkärit seisovat tuolloin tyhjän panttina – ja myös tulkeille maksetaan täyttä palkkaa.

Helsingin vastaanottokeskuksen Kaarlenkadun ja Punavuoren toimipisteiden johtaja Leena Markkanen kiistää kuvatun kaltaisen menettelyn.

– Tuollainen hammaslääkärin vastaanotolta ilmoittamatta pois jäävä määrä asiakkaita kuulostaa todella suurelta. Ainakaan meidän vastaanottokeskuksissamme ei ilmoittamatta pois jäävien osuus ole lähellekään noin korkea, Markkanen vakuuttaa.

– Lisäksi on hyvä tietää, että ilman syytä vastaanotolta poisjäännistä peritään 45 euron suuruinen sakkomaksu. Ja se todellakin peritään asiakkaalta, siitä pitävät Helsingin perintäviranomaiset huolen.

Markkasen mukaan turvapaikanhoitajat saavat vain aivan välttämättömät hammashuollon toimenpiteet, ei muuta.

– Esimerkiksi särkytapaukset hoidetaan, mutta ei mitään ylimääräistä. Esimerkiksi oikomishoidot eivät tietenkään kuulu näihin toimenpiteisiin, Markkanen kertoo.

Tulkkipalveluita ei hänen mukaansa käytetä läheskään jokaisella rutiinikäynnillä, vaan vasta silloin, kun kyseessä on erikoistoimenpide. Näin ollen tulkin palkkiot eivät kuulu automaattisesti perittäviin maksuihin.

Markkasen johtamissa Kaarlenkadun ja Punavuoren vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä hieman yli 300 turvapaikanhakijaa. Paikkakapasiteettia keskuksissa on noin neljällesadalle hengelle.

Luona Oy:n lääketieteellinen johtaja Pekka Tuomola puolestaan myöntää, että käyttämättä jääviä hammaslääkäriaikoja on Luonan vastaanottokeskuksissa paljon. Menettelyyn voi kuitenkin löytyä syy kahdesta eri tekijästä

Lue Tuomolan näkemyksistä lisää tästä jutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.