Vastaanottokeskus kiistää hammaslääkärin kommentit – "Peruuttamatta jääneet ajat veloitetaan turvapaikanhakijoilta"

Jari Pietiläinen

Vastaanottokeskusten tiimoilta on noussut kiistaa peruuttamatta jääneistä hammaslääkäriajoista Yksityinen hammaslääkäri ihmettelee Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, miksi kymmenet turvapaikanhakijat jättävät jatkuvasti tulematta heille varattuun ja verorahoista kustannettavaan hammashoitoon.

Hammaslääkärin mukaan jopa 30 prosenttia ajoista jää peruuttamatta käyttämättä. Moinen kostautuu monille, sillä hammaslääkärit seisovat tuolloin tyhjän panttina – ja myös tulkeille maksetaan täyttä palkkaa.

Helsingin vastaanottokeskuksen Kaarlenkadun ja Punavuoren toimipisteiden johtaja Leena Markkanen kiistää kuvatun kaltaisen menettelyn.

– Tuollainen hammaslääkärin vastaanotolta ilmoittamatta pois jäävä määrä asiakkaita kuulostaa todella suurelta. Ainakaan meidän vastaanottokeskuksissamme ei ilmoittamatta pois jäävien osuus ole lähellekään noin korkea, Markkanen vakuuttaa.

– Lisäksi on hyvä tietää, että ilman syytä vastaanotolta poisjäännistä peritään 45 euron suuruinen sakkomaksu. Ja se todellakin peritään asiakkaalta, siitä pitävät Helsingin perintäviranomaiset huolen.

Markkasen mukaan turvapaikanhoitajat saavat vain aivan välttämättömät hammashuollon toimenpiteet, ei muuta.

– Esimerkiksi särkytapaukset hoidetaan, mutta ei mitään ylimääräistä. Esimerkiksi oikomishoidot eivät tietenkään kuulu näihin toimenpiteisiin, Markkanen kertoo.

Tulkkipalveluita ei hänen mukaansa käytetä läheskään jokaisella rutiinikäynnillä, vaan vasta silloin, kun kyseessä on erikoistoimenpide. Näin ollen tulkin palkkiot eivät kuulu automaattisesti perittäviin maksuihin.

Markkasen johtamissa Kaarlenkadun ja Punavuoren vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä hieman yli 300 turvapaikanhakijaa. Paikkakapasiteettia keskuksissa on noin neljällesadalle hengelle.

Luona Oy:n lääketieteellinen johtaja Pekka Tuomola puolestaan myöntää, että käyttämättä jääviä hammaslääkäriaikoja on Luonan vastaanottokeskuksissa paljon. Menettelyyn voi kuitenkin löytyä syy kahdesta eri tekijästä

Lue Tuomolan näkemyksistä lisää tästä jutusta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hammaslääkäri kypsyi verorahojen tuhlaukseen – "Onko heille kerrottu, ettei kantaväestö saa ilmaista hoitoa?" 7.10.2016 7:22
  2. Jäikö lääkäriaika peruuttamatta, turvapaikanhakija? – Tässä voi olla karu selitys 7.10.2016 15:28

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut