Tiesitkö tämän Tami Tammisesta? Tällaisia summia hän tienasi jääkiekolla

KIRJA Juhani Tammisen juhlateoksessa kerrotaan, miten syntyivät Aurinkokuningas ja Don Tami.

Juhani Tamminen (oik.) on tullut tunnetuksi Don Tamina muun muassa Tomi Tuomisen juontamissa Tami´s corner -osioissa. Teemu Jordberg

Teemu Nurmi

Juhani "Tami" Tammisesta on kuultu, nähty ja luettu suurin piirtein kaikki urheilijana, valmentajana ja ihmisenä, mutta legendaarisen turkulaisen kiekkomiehen tuoreesta juhlateoksesta Tami - 50 vuotta jääkiekon ammattilaisena löytyy ainakin muutama asia, joita mies ei ole hirveästi aiemmin taustoittanut.

Mistä Aurinkokuningas-nimitys tuli Tamille?

Juhani Tamminen valmensi Ranskan A-maajoukkuetta vuosina 1994-97. Helsingin Sanomien urheilutoimituksen Juhani Syvänen lyttäsi Tammisen ennen kevään 1995 MM-kisoja ilmestyneessä kolumnissaan. Ranska pelasi kisoissa sensaatiomaisen hyvin ja Syvänen käänsi Tammisen mukaan kelkkansa.

– Kolumnin viimeinen lause jää ikuisesti mieleeni. Se kuuluu kutakuinkin näin: "Tämän itsevarmuuden ja kolme viikkoa ennen kisoja annettujen lausuntojen perusteella julistan Tammisen Aurinkokuninkaaksi". Tämä julistus on minulle onnenpotku. Tartun tilaisuuteen ja teen Aurinkokuningas-brändistä omannäköiseni, Tami kertoo kirjassa ja iloitsee siitä, miten Syväsen antama lisänimi tuo hänelle vuosittain satojen tuhansien tulot.

Näin syntyi Don Tami -ilmiö

Tamminen sai ennen vuoden 2012 MM-kotikisoja puhelun Ari Mennanderilta, joka oli palkattu muuttamaan MTV3:n kiekkotoimintaa televisiossa.

– Tami, sinun huikea verbaliikkasi ei riitä. TV on visuaalinen väline, ja puolet katsojista on naisia, Mennander totesi.

– Arilla oli näkemyksiä myös vaatetuksesta ja ilmaisusta, ja minä kuuntelin tarkasti, Tamminen selittää.

Hän, Mennander ja MTV:n stylisti Jemina Hanhijärvi aloittivat Tami 2.0 -persoonan rakentamisen. Don Tamin esikuva on jääkiekkokommentaattori Don Cherry tv-ohjelmasta Hockey Night In Canada.

– Kun tapasimme Mennanderin ja Jeminan kanssa, ehdotin erottautumiskeinoksi Cherryn linjaa. Jemina perehtyi Cherryyn ja innostui asiasta, koska kysymyksessä ei ollut pelle, vaan visuaalinen kommentaattori, Juhani Tamminen valotta kirjassaan.

Mitä entisajan kiekkotähdet tienasivat?

Ennen kuin jääkiekko ammattimaistui Suomessa myös kaukalon ulkopuolella, pelaajille annettiin palkkioksi uurastamisesta niitä kuuluisia ruskeita kirjekuoria. Mutta kuinka paksuja ne olivat?

Tami kertoo teoksessaan muutamalla esimerkillä, millaisia palkkoja hän sai uransa alkuaikoina sekä myöhemmin kokeneena pelaajana ja aloittelevana valmentajana.

– Aloittaessani syksyllä 1966 Turun Palloseuran ykkösketjun oikeana laitahyökkääjänä silloisessa mestaruussarjassa, ensimmäisen kauden palkkioni oli 1800 markkaa, Tami muistelee 50 vuoden takaisia korvauksia.

Lokakuussa 1975 Tami neuvotteli sopimuksesta Pohjois-Amerikan WHA-liigan Cleveland Crusadersiin. Kouraan tuli kahden vuoden paperi, johon turkulaispelaaja oli erittäin tyytyväinen.

– Allekirjoitusbonus on 10000 dollaria, ensimmäisen kauden palkka 50000 dollaria ja toisen kauden 60000 dollaria, Tamminen sanoo kirjassa.

Syksyllä 1977 Tami palasi Turkuun. Hän teki sopimuksen TPS:n kanssa ja meni samalla liikunnanopettajaksi.

– Asiat etenevät nopeasti, ja pääsemme rahasta pian sopimukseen. Nettosopimuksen mukaan tienaisin pelaamisesta ja opettamisesta ensimmäisellä kaudella 120000 markkaa. Toisella kaudella tienestini yltäisivät nettona 150000 markkaan. Maajoukkueen päivärahat ja bonukset toisivat siihen molempina kausina lisää arviolta 30000–50000 markkaa, Tami setvii.

Vuonna 1979 Tammisesta tuli Tami-san, kun hän siirtyi Japaniin Kokudo Keikakuun.

– Neuvottelumme etenevät siihen pisteeseen, että pyydän Kuratomia tekemään selkeän tarjouksen. Arkkitehtinä Kuratomi ottaa mustan tussin ja piirtää Ruissalon golfkentän lautasliinaan kylmän rauhallisesti numerot: kahden vuoden diili, ensimmäinen vuosi 60000 dollaria, toinen vuosi 70000 dollaria.

Kirjan Tami - 50 vuotta jääkiekon ammattilaisena kustantaja on Docendo ja sen toimituksellisen työn on tehnyt Osku Valtonen

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut