3
Parfymööri Max Perttula on sekoitellut Viikin tiedekeskuksen laboratoriossa Haju-aistikokemuksen hajut. Museolehtori Sauli Seppälä on tuottanut Hajun. Jussi Vehkasalo
Katso isompi kuvaMax Perttula ja Sauli Seppälä Helsingin kaupunginmuseon salissa, jonne Helsinki-hajut tuotetaan ultraäänidiffuusorilla. Vesihöyry toimii eri tuoksujen kantaja-aineena. Jussi Vehkasalo
Katso isompi kuvaSauli Seppälä ja Max Perttula Helsingin kaupunginmuseon neljännen kerroksen loungessa. Jussi Vehkasalo
MUSEO Helsingin kaupunginmuseon neljännessä kerroksessa haistellaan kaupunkituoksuja tammikuuhun asti.
Jussi Vehkasalo
| Päivitetty
Helsingin kaupunginmuseon Haju-aistikokemuksen pääosassa ovat parfymööri Max Perttulan tekemät Helsinki-aiheiset tuoksut.
Tuoksut tuotetaan museon neljännen kerroksen saliin ultraäänidiffuusorilla. Laiteesta saliin tuleva vesihöyry toimii hajujen kantaja-aineena.
Erilaisia Helsinki-hajuja on kuusi kappaletta ja tuoksu vaihdetaan viikon välein. Vierailijoille ei kerrota etukäteen, mihin kulloinenkin haju viittaa.
–Neljännen kerroksen loungeen tulee laatikko, jossa kerrotaan mikä haju on, näyttelyn tuottaja, museolehtori Sauli Seppälä selostaa.
Haju-aistikokemus alkoi sillä, että kaupunginmuseo otti yhteyttä Perttulaan.
–He ilmoittivat, että nyt tarvitsisi erilaisia tilannetuoksuja. Ja kysyttiin, että onko sellaisia ylipäätään mahdollista tehdä, Perttula kertoo.
Seppälä sanoo, että Hajuun valikoituneita tuoksuja mietittiin pitkään. Valitut hajut ovat miellyttäviä, pahat hajut eivät museoon asti päässeet.
–Työskentelin Viikin tiedekeskuksen laboratoriossa. Käytettävissäni on 900 eri tuoksuyhdistettä, osa niistä on synteettisiä ja osa luonnonidenttisiä, Perttula kertoo.
Luonnonidenttinen tuoksu tarkoittaa, että se on saatu eristettyä esimerkiksi kukasta tai muusta kasvista.
–Saliin tuotettava tuoksu pysyy ilmanvaihdon ansiosta aika hyvin siellä, eikä se leviä muualle museoon. Salin lähellä olevassa loungessa voi jakaa tuoksumuistoja muiden näyttelyvieraiden kanssa, Perttula sanoo.