Parfymööri Max Perttula sekoitti Helsingin hajut

MUSEO Helsingin kaupunginmuseon neljännessä kerroksessa haistellaan kaupunkituoksuja tammikuuhun asti.

Parfymööri Max Perttula on sekoitellut Viikin tiedekeskuksen laboratoriossa Haju-aistikokemuksen hajut. Museolehtori Sauli Seppälä on tuottanut Hajun. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin kaupunginmuseon Haju-aistikokemuksen pääosassa ovat parfymööri Max Perttulan tekemät Helsinki-aiheiset tuoksut.

Tuoksut tuotetaan museon neljännen kerroksen saliin ultraäänidiffuusorilla. Laiteesta saliin tuleva vesihöyry toimii hajujen kantaja-aineena.

Työskentelin Viikin tiedekeskuksen laboratoriossa."

Erilaisia Helsinki-hajuja on kuusi kappaletta ja tuoksu vaihdetaan viikon välein. Vierailijoille ei kerrota etukäteen, mihin kulloinenkin haju viittaa.

–Neljännen kerroksen loungeen tulee laatikko, jossa kerrotaan mikä haju on, näyttelyn tuottaja, museolehtori Sauli Seppälä selostaa.

Haju-aistikokemus alkoi sillä, että kaupunginmuseo otti yhteyttä Perttulaan.

–He ilmoittivat, että nyt tarvitsisi erilaisia tilannetuoksuja. Ja kysyttiin, että onko sellaisia ylipäätään mahdollista tehdä, Perttula kertoo.

Seppälä sanoo, että Hajuun valikoituneita tuoksuja mietittiin pitkään. Valitut hajut ovat miellyttäviä, pahat hajut eivät museoon asti päässeet.

–Työskentelin Viikin tiedekeskuksen laboratoriossa. Käytettävissäni on 900 eri tuoksuyhdistettä, osa niistä on synteettisiä ja osa luonnonidenttisiä, Perttula kertoo.

Luonnonidenttinen tuoksu tarkoittaa, että se on saatu eristettyä esimerkiksi kukasta tai muusta kasvista.

–Saliin tuotettava tuoksu pysyy ilmanvaihdon ansiosta aika hyvin siellä, eikä se leviä muualle museoon. Salin lähellä olevassa loungessa voi jakaa tuoksumuistoja muiden näyttelyvieraiden kanssa, Perttula sanoo.

Perttulan harjaantunut nenä rekisteröi tuoksuja ammattimaisella otteella.

–Esimerkiksi asfaltissa haistan tuoksuina geosmiinin ja rootanoolin.

Helsinki-tuoksut vievät museovieraan esimerkiksi erääseen suosittuun paikkaan Helsingissä.

–Olen käynyt siellä ja kokenut tuoksut ja painanut ne mieleen. Nyt olen rekonstruoinut tuoksut tänne, Perttula kertoo paljastamatta tuoksua.

Perttulan omia suosikkituoksuja ovat lämpiämässä oleva rantasauna sekä järven ja koivun yhdistelmä.

–Kevään tuoksu on hyvä, juuri silloin kun lumi on sulanut ja luonto alkaa herätä.

Pahasta tuoksusta tulee mieleen Kampin keskuksen vessa.

–Kävin yleisessä vessassa siellä lähellä mistä linja-autot lähtevät. Siellä oli tosi paha haju, en toista kertaa sinne mene, Perttula täräyttää.

Haju

Aistikokemus Haju on avoinna Helsingin kaupunginmuseossa 7.10.2016–15.1.2017.

Monessa museossa hajuja on käytetty osana näyttelyä tai teosta, mutta Haju testaa, voiko museosisällön rakentaa kokonaan hajun varaan.

Helsinki-aiheisia hajuja on kuusi, haju vaihtuu viikoittain. Haju-aistikokemuksen ympäristö on rauhoittava.

Hajuun liittyy Tuoksutreffit 22.10. kello 18–21, ennakkoilmoittautuminen Deittisirkuksen nettisivuilla.

Ideana on parinmuodostus ominaishajun perusteella.

www.helsinginkaupunginmuseo.fi

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut